Home RuimteTuin Vlinders in je tuin; de 10 meest voorkomende soorten

Vlinders in je tuin; de 10 meest voorkomende soorten

Door Marieke
Vlinders in de tuin; de 10 meest voorkomende

Heb je veel bloemen in de tuin? Dan is de kans groot dat er ook veel vlinder te zien zijn. Rondfladderende vlinders geeft een vrolijk gezicht in je tuin en zorgt voor leven in de brouwerij. Maar weet jij welke vlinders je het meest ziet in een achtertuin? In dit artikel vertellen wij wat de 10 meest voorkomende vlinders zijn en hoe je ze kunt herkennen.

Kleine vos

In Nederland zijn 3 ‘vossen’ te zien; de kleine vos, de grote vos en de oostelijke vos. Ze lijken best op elkaar en daardoor zijn ze niet makkelijk uit elkaar te houden. De kleine vos is de meest voorkomende vlinder van deze drie. Deze vlinder is van het vroege voorjaar tot september overal in Nederland te zien. De kleur van deze vlinder is oranje-roodachtige met zwarte vlekken/stippen op de voorvleugel en wit/gelige stippen op de rand van de vleugels. De pootjes van de kleine vos is lichtbruin. De onderkant heeft een duidelijke licht baan langs de rand van de vleugel.

Vlinders in de tuin; kleine vos

De gehakkelde aurelia

De gehakkelde aurelia is heel makkelijk te herkennen aan de gehakkelde rand en de kleine witte C op de onderkant van de vleugels. Eind maart komen deze vlinders tevoorschijn en kun je de eerste al zien vliegen. De fel oranje kleur steekt prachtig af tegen bijvoorbeeld de paarse kleur van de vlinderstruik. De gehakkelde aurelia lust ook graag rottend fruit, dus in de boomgaard zul je ze ook vinden.

Vlinders in je tuin; de gehakkelde aurelia

Het dagpauwoog

Al in het vroege voorjaar komt deze vlinder tevoorschijn; de dagpauwoog. Een soort dat een meester is in verdediging dankzij de vier grote gekleurde ogen, op elke vleugel één. Met zijn grote ogen kan hij vogels en andere vijanden flink afschrikken. Door deze ogen is de vlinder ook makkelijk te herkennen. Verder is de vlinder voornamelijk oranje-bruin van kleur.

Vlinders in de tuin; de dagpauwoog

De citroenvlinder

De citroenvlinder is eenvoudig, maar zijn geelgroene kleur is desalniettemin prachtig. Deze vlinder heeft een lange tong waarmee hij makkelijk nectar onder uit de bloem kan halen. Zo blijft er ook stuifmeel vastplakken dat hij meeneemt naar de volgende bloem.

Vlinders in de tuin; de citroenvlinder

Koolwitje

Een witje op zich is goed te herkennen aan de kleur, maar om de verschillende soorten witjes uit elkaar te houden, dat is nog niet zo makkelijk. Die lijken best veel op elkaar. Koolwitje is daarmee meestal een verzamelnaam voor verschillende soorten zoals het klein geaderd witje, groot koolwitje en het knollenwitje. Koolwitjes zijn crèmewit van kleur, maar zijn niet geliefd bij moestuiniers. Hun rupsen brengen nogal wat schade aan in de moestuin.

Vlinders in de tuin; klein koolwitje

Atalanta

Als je dacht dat alleen vogels trekken, dan heb je het mis. Er zijn ook vlinders die overwinteren in het zuiden. Een daarvan is de Atalanta. In april vliegen ze vanuit Zuid-Europa terug naar Nederland. De Atalanta is een zwarte vlinder, maar heeft opvallende oranje structuren, witte vlekjes op de vleugels en blauwe vleugelranden. In het najaar gaan deze vlinders weer op trek.

Vlinder in de tuin; atalanta

De kolibrivlinder

De kolibrivlinder is een opvallende verschijning. Deze vlinder hangt stil rond de bloem terwijl hij met zijn lange roltong nectar van de bloembodem verzamelt. Deze vlinder bezoekt maar liefst 550 bloemen per dag en heeft een gemiddeld 75 vleugelslagen per seconde. Ook deze vlinder is een trekvlinder en herken je aan een dik lichaam met opvallende oranje vleugels.

Vlinder in de tuin; kolibrivlinder

De distelvlinder

De distelvlinder is oranje van kleur en heeft zwartgerande vleugels. Daarnaast heeft hij ook witte stippen op de vleugels. Deze trekvlinder heeft distels en brandnetels als de twee meest belangrijke waardplante. It’s all in the name.

Lees ook: Meer vlinders in je tuin; tips

 distelvlinder

De Koninginnepage

De koninginnepage is een snel vliegende vlinder die hoofdzakelijk crèmegeel van kleur is. De vlinder heeft als het waren een kanten tekening in de kleur zwart. Daarmee is deze vlinder goed herkenbaar. De ondervleugels hebben nog een prachtige oranje stip en versierd met subtiel blauw. De ondervleugels eindigen in een scherpe punt.

koninginnepage

Oranjetip

Wil je de oranjetip in je tuin? Laat dan een stukje van je gazon ongemaaid. De oranjetip vind je voornamelijk op pinksterbloemen en die vind je niet in een strak gemaaide gazon. De mannetjes hebben grote oranje vleugeltoppen. De onderkant van de ondervleugels zijn voorzien van een gemarmerde, groenige vlekkentekening.

oranjetip

Lees ook: Vlinders in je tuin; top 10 nectarplanten
Lees ook: Een insectenhotel maken

Related Posts