Home RuimteTuin Meer vlinders in je tuin; tips

Meer vlinders in je tuin; tips

Door Marieke
Vlinders in je tuin met deze planten

Een moderne tuin met veel tegels trekt weinig vogels, vlinders en andere dieren aan. Deze dieren kunnen er immers niets vinden. Ook voor de afvoer van regenwater is het niet goed als er veel tegels in de tuin liggen. Vind je het leuk om veel vlinders in je tuin te verwelkomen? Dan zul je daar je tuin op moeten inrichten. In dit artikel lees je een aantal tips hoe je dat het beste kunt doen!

Beschutting

Vlinders houden van warme beschutte plekjes. Uit de wind en vol in de zon, waar ze zich lekker kunnen opwarmen. Kies bijvoorbeeld voor een heg of voor struiken in de tuin. Niet alleen vlinders doe je een plezier met prachtige struiken, ook vogels en andere insecten kun je er vinden. Zijn er planten uitgebloeid? Dan kun je die het beste laten staan. Je hoeft ze niet allemaal te laten staan, een aantal is goed. Uitgebloeide planten vormen een goede overwinteringsplek voor veel insecten en andere dieren. Als de insecten weer zijn ontwaakt, dan kun je de uitgebloeide delen afknippen. Dit is vaak in het vroege voorjaar.

Composthoop

Heb jij al een composthoop in de tuin? Gooi je tuinafval niet in de groene container, maar laat ze op een afgelegen plek in de tuin liggen. Deze composthoop kun je gebruiken om planten extra voedsel te geven. Het is zelfs essentieel voor een goede en rijke voedingsbodem en daarmee is het dus goed voor gezonde planten, waar de vlinders graag op af komen. Help de natuur door het tuinafval pas na de winter weg te halen, of door het snoeiwerk uit te stellen tot na de winter.

Planten voor het vroege voorjaar

Vlinders leven van nectar en dat is een stof die zoet is en in de bloemen zit. Vrouwtjes hebben nectar nodig om eitjes aan te maken. Kies in de lente voor planten die vroeg bloeien en die veel nectar voor vlinders en bijen bieden. Kies bijvoorbeeld voor de

  • Sneeuwbal
  • Wilde Hyacint
  • Judaspenning
  • Pinksterbloem
  • Winterheide

Met deze planten zorg je ervoor dat je kleur in de tuin krijgt, niet alleen van de bloemen, maar ook van de verschillende vlinders die in je tuin komen. Bovendien zorg je met deze planten ook voor de vlinders die in het vroege voorjaar al wakker worden.

Lees ook: Vlinders in je tuin; top 10 nectarplanten

Verschillende planten

Niet alle vlinders houden nu eenmaal van dezelfde plant, smaken verschillen, ook bij vlinders. Kies daarom verschillende planten voor in je tuin om daarmee meer verschillende vlinders aan te trekken. Let er wel op dat je planten kiest die passen bij de grond in je tuin.

Kruidentuintje

Vlinders, maar ook bijen, zijn gek op kruidentuintjes. Kies voor rozemarijn, marjolein, tijm, venkel en lavendel. In een kruidentuin is heel veel nectar te vinden voor de vlinders en de bijen. En het heeft nog een groot voordeel. Jij hebt onwijs lekkere kruiden om je maaltijden mee op smaak te brengen!

Bestrijdingsmiddelen

Ga in ieder geval niet aan de gang met bestrijdingsmiddelen in je tuin. Je doodt daar niet alleen hetgeen mee wat je wilt bestrijden, maar ook rupsen, vlinders, en andere insecten.

Overwinteren

Wil je de vlinder helpen overwinteren? Hang dan een nestkastje in de tuin speciaal voor vlinders. Hang het nestkastje op een beschutte plek, uit de wind en waar het niet kan inregenen. Het nestkastje vul je met bladeren en takjes. Schoonmaken is niet nodig, vlinders gebruiken het niet als nest en daardoor wordt het ook niet vies. Na een jaar of 2 à 3 zul je minder activiteit merken in het kastje. Dan is deze niet meer zo aantrekkelijk voor de vlinders. Hang dan een nieuwe op, maar laat de oude nog wel eventjes op een ander beschut plekje staan. Want wellicht zitten er toch nog wel insecten in die er hun plekje gevonden hebben.

Lees ook: Een insectenhotel maken

Related Posts