Home RuimteTuin Een insectenhotel maken

Een insectenhotel maken

Door Maxime

Een gezond milieu met een grote diversiteit van flora en fauna is erg belangrijk. Insecten zijn daarbij hoofdrolspelers. En ondanks het feit dat we ze vaak maar eng vinden en liever niet in de buurt hebben, is het belangrijk om ze te kunnen helpen. Dit kan met een insectenhotel!

Een insectenhotel kun je maken voor veel verschillende insecten of alleen voor een specifieke groep. Denk hierbij aan bijen en hommels maar ook vlinders, lieveheersbeestjes en verschillende soorten vliegen zijn een optie. In deze post ga ik je uitleggen hoe jij een prachtig vijfsterrenhotel kunt maken voor deze belangrijke beestjes. Laat die insecten maar komen!

Wat heb je nodig?

  • Houten kistje
  • Mos, dennenappels
  • Tuinafval zoals schors, takjes, houtsnippers
  • Holle takjes zoals bamboe en riet
  • Gaas, schroeven etc.
  • Kapotte dakpannen of een baksteen met gaten evt.

De basis

De basis van het hotel wordt het houten kistje. Deze kun je zelf maken, of natuurlijk recyclen van een oud kistje dat je nog hebt staan. Maak ook een leuk afdakje zodat je ook onder het dag insecten kunt huisvesten. Je kunt er ook nog voor kiezen om kamers te bouwen met tussenschotjes. In de kamers waar je los groen in verwerkt zou ik het afschermen met gaas, zodat vogels de kamers niet leesroven voor hun eigen nestje. Qua creativiteit kun je helemaal los gaan. Verschillende thema’s, kleuren en materialen. Maak het zo groots als je zelf wilt!

Variatie

Je kunt ook meerdere hotels bouwen. Leuk om te doen met de kinderen of met een kinderfeestje! Zo kun je variëren met hoeveelheden en groottes. Je kunt de buitenkant ook altijd nog een mooi kleurtje geven, betimmeren of bekleden met materialen die passen in de tuin.

De vorm is natuurlijk ook helemaal zelf in te vullen. Ga je voor het traditionele ontwerp van een huisje of maak je een dubbel hotel waarbij aan twee kanten insecten zich kunnen vestigen? Of past een rond hotel beter in jouw tuin.. Je zou ook een uitgeholde boomstam kunnen gebruiken en deze vullen met materialen. Dit is een meer natuurlijkere en robuustere vorm van een hotel.

Tips

Denk er wel aan om de zware materialen onderop te leggen, zodat je hotel niet topzwaar wordt. Wil je vooral vlinders lokken? Maak dan bovenin je hotel een kastje met een kleine opening. En gebruik daar kleine blaadjes en takjes als opvulling. Er zijn opties genoeg om er zelf een prachtig hotel van te maken.

Hoe zou jouw insectenhotel eruit zien?

Related Posts