Home RuimteTuin Vlinders in je tuin; top 10 nectarplanten

Vlinders in je tuin; top 10 nectarplanten

Door Marieke
Vlinders

Wat is er nu leuker dan fladderende vlinders in je tuin. Vlinders in vrolijke kleuren die van bloem naar bloem vliegen. Vlinders leven van nectar. Nectar is een zoete stof die in bloemen zit. In nectar zitten eiwitten, vitamines en suikers. En dat hebben de vrouwtjes nodig om eitjes te leggen. Maar als je vlinders in je tuin wilt, dan is het wel belangrijk om te weten welke planten je nu in de tuin moet zetten die vlinders aantrekken. We geven een top 10, samengesteld door de vlinderstichting.

Elke vlinder heeft z’n voorkeur

Elke vlinder heeft zo z’n eigen voorkeur, want smaken verschillen. Om veel verschillende vlinders in je tuin te lokken is het belangrijk om diverse soorten nectarplanten in je tuin te zetten. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de bloeitijd van de plant. Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen. Het biedt nectar van de lente tot aan de herfst.

De Vlinderstichting heeft een top 10 van nectarplanten samengesteld. De top 10 loopt op volgorde van de bloeitijd.

Winterheide

Bloeitijd: december tot en met april

Winterheide vlinders

Sneeuwbal / Viburnum

Bloeitijd: November tot en met april

Viburnum vlinders

Judaspenning

Bloeitijd: April tot en met juni

Judaspenning

Lavendel

Bloeitijd: Juni tot en met augustus

Vlinderstruik

Bloeitijd: september tot oktober

Vlinderstruik

IJzerhard

Bloeitijd: Juli tot en met september

IJzerhard vlinders

Koninginnekruid

Bloeitijd: Augustus en september

Koninginnekruid

Hemelsleutel

Bloeitijd: September en oktober

Hemelsleutel

Herfstaster

Bloeitijd: september en oktober

Hefstaster

Klimop

Bloeitijd: September tot december

Klimop vlinders

Paars

Zoals je aan de foto’s kunt zien; veel bloemen aan de nectarplanten hebben paarse bloemen. Paars staat bijvoorbeeld prachtig bij de kleur groen van het gras en van de groene planten. Paars staat ook prachtig in combinatie met planten die witte bloemen heeft. En daarnaast is paars een prachtige kleur die perfect staat bij grijze tegels in je tuin. Al met al, met deze top 10 heb je een prachtige vlindertuin en dat gewoon in je eigen tuin. Daarbij heb je ook het hele jaar door bloeiende planten in je tuin. En … het hele seizoen kun jij genieten van vrolijke en fladderende vlinders.

 

Related Posts