Home RuimteTuin Planten water geven; hier let je op!

Planten water geven; hier let je op!

Door Marieke
Planten water geven; zo doe je dat (niet)

Als het zonnig weer is, zijn je planten dorstig en is het belangrijk dat je je planten op tijd en genoeg water geeft. Daarmee heb jij gegarandeerd een prachtig bloeiende tuin vol kleurrijke planten en bloemen waar jij een lang seizoen van kunt genieten. Maar planten water geven is soms best lastig met een tuin vol verschillende bloemen. De ene plant heeft nu eenmaal meer water nodig dan de andere plant. En ook zijn er een aantal tips te geven over de manier waarop je je planten het beste water kunt kezen. Je leest het in dit artikel.

Elke dag een beetje? Niet nodig!

Een logische gedachte is dat je je tuin het beste elke dag een beetje water kunt geven. Maar hoewel het logisch klinkt, is dat toch niet de beste manier. Elke dag een beetje water is juist voor veel planten funest. Het weinige water dat je geeft kan niet diep genoeg in de bodem zakken om de wortels te bereiken. Wat je beter kunt doen is je planten eens per week een grote hoeveelheid water geven met de tuinslang. Een grotere hoeveelheid water in één keer zorgt ervoor dat het water de dieper gelegen wortels bereikt. Het voordeel van een tuinslang is dat je niet eindeloos gieters water hoeft te vullen en te sjouwen. Het is daarom ook het overwegen waard om een tuinslang aan te schaffen als je deze nog niet hebt.

Bekijk een groot aantal tuinslangen bij o.a. bouwmarkt Gamma.

Hoeveel water geef je dan?

De eerste les is dus dat je beter één keer een grote hoeveelheid water kunt geven in plaats van elke dag een beetje. Maar hoeveel water geef je dan in één keer. Een richtlijn is dat je gemiddeld ongeveer 20 liter water per vierkante meter nodig hebt. Daar is dus niet met je gieter tegenaan te slepen als je een redelijke tuin hebt. Let wel op dat kleigrond wat minder water nodig heeft dan bijvoorbeeld zandgrond.

Water geven met een tuinslang

Temperatuur

Ook is het van belang om naar de buitentemperatuur te kijken als je je tuin gaat besproeien. Hoe hoger de temperatuur buiten, hoe langer je moet sproeien. Is het een flink zonnige dag? Besproei dan je tuin in de avond, het liefst als de zon onder is. Dan verdampt er zo min mogelijk water.

Slappe blaadjes?

Schrik niet van slappe blaadjes. Dat is een natuurlijke bescherming tegen de zon. Zo droogt de plant minder snel uit. Geef de plant in de avond flink wat water en grote kans dat de plant binnen no-time weer fier overeind staat.

Lees ook: Moestuin onderhouden in de zomer: 4 handige tips

Bedek de grond rondom de plant

Het kan heel verstandig zijn om de grond rondom de planten in de tuin te bedekken met bijvoorbeeld houtsnippers, cacaodoppen, takken of bladeren. Deze laag rondom de plant beschermt de aarde tegen de zon. De grond raakt op deze manier minder snel uitgedroogd door de warmte van de zon en je planten blijven fitaler. Houtsnippers of cacaodoppen kun je bij de bouwmarkt of het tuincentrum aanschaffen.

Water uit de regenton

Je planten water geven met drinkwater uit de kraan? Eigenlijk is dat gewoon zonde. Planten vinden regenwater namelijk veel lekkerder omdat daar veel minder kalk in zit dan drinkwater. Daarom biedt een regenton de oplossing. Met een regenton kun je regenwater opvangen en dat water kun je aan je planten geven. Beter voor het milieu, beter voor de planten, beter voor je portemonnee.

Lees ook: Een regenton aanschaffen; hier let je op!
Lees ook: Vijf tips voor tuinverduurzaming

Related Posts