Home Stappenplannen Tips om zelf je rolgordijnen op te hangen

Tips om zelf je rolgordijnen op te hangen

Door Judith

Rolgordijnen zelf ophangen is een klusje dat iedereen kan doen. Je hoeft er niet bijzonder slim of handig voor te zijn, want het is niet moeilijk. Wel zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moeten rolgordijnen vaak eerst even op maat worden gemaakt voordat ze worden opgehangen. Hier vind je een aantal handige tips waarmee jij je rolgordijnen gemakkelijk kunt ophangen.

1. Past het rolgordijn?

Heb je een standaard formaat rolgordijn gekocht, dan is de kans vrij groot dat het net niet helemaal perfect voor je ramen past. Natuurlijk is het het handigst om je rolgordijn op maat te bestellen, bijvoorbeeld bij rolgordijnwinkel.nl, zodat je het niet meer zelf op maat hoeft te maken. Maar zelfs een maatproduct moet je even nameten of het goed past. Dit hangt ook af van de montage. Je kunt rolgordijnen in de dag (in het kozijn) monteren, maar ook op de dag (tegen het kozijn aan). In het laatste geval overlapt het rolgordijn het kozijn een paar centimeter.

2. Maak het gordijn op maat

2. Maak het gordijn op maat

De meeste rolgordijnen kun je zelf op maat maken. Je moet dan een rand van de zijkant van de stof af knippen. Vervolgens kun je de montagestang aan de bovenkant inkorten met behulp van een zaag. Ook de lat die het gordijn aan de onderkant verzwaard kun je met een zaag inkorten. Vervolgens kun je het rolgordijn (weer) in elkaar zetten. Hierbij is het belangrijk dat de bovenkant van het rolgordijn precies recht wordt vastgemaakt aan de montagestang. Doe je het net niet recht, dan zul je telkens problemen krijgen bij het oprollen en uitrollen van het gordijn!

3. Bepaal de plaats waar de steunen komen

De montagestang van het rolgordijn heeft twee steunen, vrijwel altijd aan de zijkanten. Deze moet je nu op hun plaats houden. Eerst doe je de steunen aan de montagestang en je houdt het rolgordijn op de beoogde plaats. Teken dan de plaats van de steunen af. Vervolgens haal je de steunen van de montagestang af en je bevestigd ze met behulp van boormachine en schroeven op hun plaats. Veel rolgordijnen hebben de optie om de steunen vast te plakken met dubbelzijdig tape. Dit werkt echter zelden lang: vaak komen de gordijnen na een poosje weer naar beneden vallen.

4. Hang het gordijn op

Hang nu de montagestang in de steunen. Vervolgens rol je het gordijn een aantal keer helemaal op en af. Kijk vooral in de breedte of het gordijn goed past. Zeker als je het zelf op maat hebt gemaakt, is het belangrijk dat de zijkanten netjes recht zijn. Werk ze zo nodig bij. Als het gordijn niet soepel gaat, hangt het waarschijnlijk niet helemaal recht. Gebruik een waterpas om dit na te meten. Als het gordijn niet recht hangt zal het niet goed werken.

Rolgordijnen worden meestal geleverd met een montagehandleiding. Natuurlijk is het mogelijk om de gordijnen te laten ophangen door een professional, maar meestal is dat niet nodig. Als je gordijnen koopt, krijg je ze thuisgestuurd met het benodigde materiaal. Daarbij kun je rolgordijnen eenvoudig zelf op maat maken, wat meestal niet lukt bij het ophangen van vouwgordijnen. Het enige wat je moet hebben om rolgordijnen op maat te maken en op te hangen is een (ijzer)zaag, scherpe schaar, goede boormachine en de benodigde schroefjes, die meestal meegeleverd worden. Met deze vier stappen kun je in ongeveer een half uur de gordijnen keurig ophangen waar je ze maar hebben wilt!

Related Posts