Home Klustips Vouwgordijnen ophangen: hoe doe je dat?

Vouwgordijnen ophangen: hoe doe je dat?

Door Judith
Vouwgordijnen ophangen hoe doe je dat

Vouwgordijnen zijn een prachtige raambekleding die je steeds vaker ziet. Ze zijn veel mooier dan gewone gordijnen, gezelliger dan rolgordijnen en handiger dan jaloezieën.  Bovendien passen rolgordijnen in vrijwel elke inrichting. Vandaar dat ze bijzonder populair zijn en vaak worden gekozen. Wanneer je vouwgordijnen koopt of bestelt, krijg je ze in een pakket thuis. Je moet ze dan zelf nog ophangen. Maar ja, hoe doe je dat eigenlijk? Wij geven een praktische handleiding waarmee je elk vouwgordijn kunt monteren.

1. De vouwgordijnen nameten

Vouwgordijnen zijn een typisch maatproduct. Ze zijn haast onmogelijk zelf op maat te maken, omdat je dan de stof zou moeten beschadigen. Er zijn standaard afmetingen, maar heel vaak passen die net niet voor jouw ramen. Waarschijnlijk zul je dus vouwgordijnen op maat hebben besteld. Op de site waar je ze bestelt, of in de winkel, wordt je verteld hoe je de maten moet nemen. Nu de gordijnen er zijn meet je ze op om te controleren of de maten inderdaad kloppen.

2. Montagesteunen plaatsen

De bovenkant van het vouwgordijn heeft een stang, waaraan het gordijn opgehangen zal worden. De montagesteunen worden meestal los geleverd. Je kunt ze zelf over de stang verdelen. Daarna kun je de plaats van de steunen aftekenen op de muur (op de dag) of onder de bovendorpel van het kozijn (in de dag). Bevestig dan de montagesteunen aan de wand met de bijbehorende schroeven.

3. Het gordijn ophangen en de koorden op maat maken

3. Het gordijn ophangen en de koorden op maat maken

Klik het vouwgordijn voorzichtig in de montagesteunen. Dit kliksysteem werkt over het algemeen soepel en zou geen problemen moeten opleveren. Als er toch iets mis is, komt dat meestal omdat de montagesteunen verkeerd zijn gemonteerd. Hangt het vouwgordijn in de montagesteunen? Dan trek je het gordijn helemaal op. Vervolgens meet je de afstand vanaf de vensterbank tot de onderkant van het gordijn. Hier tel je nog eens vijf-tien cm bij op. Dit is de lengte die het koord minimaal moet hebben.

4. Monteer de kikker op veilige hoogte

De koorden van een vouwgordijn zijn onveilig voor kleine kinderen. Zij kunnen zichzelf hier bijvoorbeeld aan ophangen. Bij het vouwgordijn wordt een kikker geleverd: een klamp waar je het touw omheen kunt wikkelen. Bepaal een veilige hoogte waar kleine kindjes niet bij kunnen en monteer de kikker op de muur. Als het gordijn naar beneden is, is de kikker niet nodig. Trek je het gordijn omhoog, dan wikkel je het touw om de kikker om het vast te zetten.

Vouwgordijnen zijn vrij gemakkelijk te installeren. Je hoeft alleen maar een beetje handig te zijn met een boormachine. Ben je dat zelf niet, dan zijn er vast mensen in je omgeving die wel even een handje willen helpen. Er zijn ook winkels en webshops waarbij je kunt aangeven dat de gordijnen moeten worden opgehangen. Dat levert natuurlijk wel extra kosten op. Omdat het een vrij eenvoudig klusje is, kun je het dus beter zelf doen.

Related Posts