Home Ruimte De juiste inrichting van het kantoor

De juiste inrichting van het kantoor

Door bouwsuper

De ideale werkruimte is gericht op veiligheid en welbevinden
Bij het inrichten van een werkruimte komt veel meer kijken dan het plaatsen van passend meubilair en de benodigde uitrustingen. Voordat je overgaat tot het inkopen van werkplaats- en kantooruitrusting bij een gespecialiseerd bedrijf als bijvoorbeeld Vink Lisse, is het nodig om stil te staan bij een aantal zaken. Op de eerste plaats moet de inrichting van een kantoor, werkplaats of fabrieksruimte optimaal veilig zijn. Een werkgever is namelijk wettelijk verplicht om er alles aan te doen om bedrijfsongevallen en werkgerelateerde ziekten te voorkomen. Daarnaast is de ideale werkruimte niet alleen veilig, maar ook een ruimte waarin werknemers zich prettig voelen. Zo verhogen planten en decoratie in een werkruimte het psychologisch welbevinden van werknemers. Dat is belangrijk, want werknemers die zich lekker voelen op de werkplek zijn productiever dan ontevreden werknemers.

juiste inrichting kantoor 2

Creëer ademruimte en maak het werknemers gemakkelijk
Op de eerste plaats moet de kantoorinrichting natuurlijk voldoen aan de richtlijnen van de arbodienst. Dat betekent onder andere dat een kantoor minimaal vier vierkante meter per werknemer groot is en dat bureaus en stoelen aan te passen zijn aan de individuele werknemer. Zo zorgen ergonomische stoelen, zogenaamde anti-vermoeidheidsmatten en verstelbare tafels en bureaus voor een gezonde werkhouding waardoor werkgerelateerde klachten, zoals rugpijn, worden voorkomen. Ook verrijdbare werkstations en materiaalwagens verlichten de last van werknemers en maken het werk zo gemakkelijk mogelijk.

Het vernuft zit hem in de details
Het realiseren van een goede werkplaatsinrichting is dus voor een groot deel het volgen van de richtlijnen van de Arbodienst omtrend werkplaatsnormen. Daarnaast is geen bedrijf hetzelfde en is het zaak om de werkruimte volledig aan te passen op de aard van de werkzaamheden. Hierbij kun je denken aan specifieke uitrustingen zoals lasbescherming, gereedschapssets en rolblokken. Om een werkruimte optimaal veilig in te richten en ervoor te zorgen dat werknemers zich prettig voelen tijdens hun werk, is het altijd noodzakelijk om verder te gaan dan het volgen van richtlijnen. Het vernuft zit hem in dit geval in de details. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een verkeersspiegel in de hoek van een fabriekshal of een werkplaatslamp met scharnier zodat werknemers optimaal zicht hebben tijdens hun werkzaamheden. Een veilige werkruimte en een goede sfeer is een productieve omgeving waar zowel de werknemers als de werkgever van profiteren!

Related Posts