Home RuimteTuin Terrasverwarmer kopen; hier let je op!

Terrasverwarmer kopen; hier let je op!

Door Marieke
Terrasverwarmer kopen, hier let je op

Terrasverwarmers zijn er in vele soorten en maten. Elke terrasverwarmer heeft weer zijn eigen specificaties. Daarom kan het best lastig zijn om de beste terrasverwarmer voor jouw situatie te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een elektrische terrasverwarmer of een terrasverwarmer op gas. Voor een staand model of voor een hangend model. Ook is het belangrijk om te kijken naar de windgevoeligheidheid en de warmtebereik van een heater. Als je op zoek gaat naar een terrasheater dan is het goed om met deze en een aantal andere factoren rekening te houden. Waar je op moet letten vertellen wij je in dit artikel.

Warmtebereik en vermogen

In de eerste plaats is het goed om na te gaan hoe groot de oppervlakte is van het gebied dat je wilt verwarmen. Hoe groot het warmtebereik van een heater is hangt mede af van het vermogen van het apparaat. Het stralingsbereik en het vermogen van een terrasverwarming zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe hoger het vermogen, des te groter het stralingsbereik is. Stem het vermogen van het apparaat dus af op de oppervlakte van het te verwarmen gebied. Wil je een grote tuin of terras verwarmen? Dan is het ook een optie op meerdere terrasverwarmers aan te schaffen en verspreid over je tuin te plaatsen.

Terrasverwarmer op gas of een elektrische terrasverwarmer?

Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een terrasverwarmer op gas of een elektrische terrasverwarmer. Hieronder zetten we de voordelen en de nadelen van beide soorten voor je op een rij:

Terrasverwarmer gas

Een terrasverwarmer op gas brengt niet alleen warmte naar je tuin, maar dankzij de vlammen is deze ook erg sfeervol.

Voordelen terrasverwarmer op gas

  • Geen gedoe met snoeren en een stopcontact
  • Dankzij de vlam sfeervoller
  • Vrijwel overal te plaatsen
  • Te gebruiken onder overkapping, let er wel op dat er minimaal 1 meter ruimte is tussen de heater en het dak van de overkapping.
  • Groot warmtebereik en hoog vermogen

Nadelen van een terrasheater op gas:

  • Groot van stuk
  • Duurder in aanschaf en in gebruik

Elektrische terrasverwarming

Bij een elektrische terrasheater dien je alleen de stekker in het stopcontact te steken en er wordt direct warmte afgegeven. Ideaal. Je kunt direct genieten van de warmte. Toch zijn er ook een aantal nadelen te noemen. We zetten ze voor je op een rijtje;

Voordelen van een terrasverwarmer op elektriciteit

  • Goedkoper in aanschaf en in gebruik
  • Je kunt direct genieten van de warmte
  • Gebruiksvriendelijk
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Gerichte warmtestraal, geschikt voor kleinere ruimtes
  • Onder een overkapping te gebruiken

Nadelen van een elektrische terrasverwarmer

  • Door het snoer heb je minder vrijheid
  • Je hebt een stopcontact in de buurt nodig
  • Gerichte warmtestraal

Elektrische verwarmingselementen

Een elektrische terrasheater maakt gebruik van verschillende technieken van verwarmen. Er zijn verschillende verwarmingselementen zoals halogeen, carbon, golden tube, lowglare en quartz.

De halogeen verwarming produceert golven die de waterstof binnenin verwarmen. De wind heeft geen invloed op de golven waardoor deze heel geschikt is voor terrassen en tuinen met een open ligging.

De Carbon terrasverwarmer verwarmt zeer snel en effectief en verwarmt ook voor een deel de omgeving. Een heater met deze verwarmingstechniek is daardoor meer geschikt voor meer beschutte ruimtes.

De golden tube terrasverwarmer heeft een zeer luxe uitstraling door het laagje goud aan de binnenkant. Hierdoor reflecteert de lamp meer en is de warmte nog intenser. Door de extra reflectie geeft de heater wel een rode gloed af. De wind heeft geen invloed en is hierdoor geschikt voor open terrassen.

Een lowglare terrasverwarmer geeft alleen warmte, maar geen licht. Hierdoor heb je geen last van een rode gloed zoals bij een andere infrarood terrasverwarming. Een dergelijke heater is wel wat duurder in aanschaf. Ook zul je je tuin op een andere manier moeten verlichten wanneer je dat wilt.

Bij een quartz terrasverwarmer duurt het wat langer voor het verwarmingselement warm wordt. Alleen de directe omgeving van de terrasheater wordt verwarmd waardoor het meer geschikt is voor wat meer gesloten ruimtes. Ook de wind heeft wat meer invloed op de quartz heater.

Een hangende terrasverwarmer of een staande heater?

Het grote voordeel van een staande heater is dat je deze kunt verplaatsen naar de plek waar jij warmte wilt. Daarbij heeft de staande terrasverwarmer rondom warmte af. Je hebt de bekende paddestoelmodellen, maar ook de flameheaters en de loungeheaters. De flameheater heeft een zichtbare vlam wat ook voor meer sfeer zorgt. De loungeheater is speciaal ontworpen voor bij de loungeset en geeft ook op zithoogte warmte af. Een staande terrasverwarmer is meer geschikt voor het verwarmen van grotere ruimtes.

Een hangende terrasverwarmer bevestig je eenvoudig aan de wand of het plafond. Het neemt hierdoor minder ruimte op je terras in beslag. Het nadeel is dat je deze niet kunt verplaatsen naar verschillende plekken in je tuin. Plafondheaters stralen alleen warmte naar beneden uit. Een hangende terrasheater is daardoor meer geschikt voor het verwarmen van kleinere ruimtes.

Lees ook: Alles wat je moet weten over een klimaatadaptieve tuin

Functies van terrasverwarmers

Veelal beschikt een staande terrasverwarmer over een omvalbeveiliging. Dat betekent dat de gasaansluiting wordt afgesloten wanneer de verwarmer omvalt. Zo ontsnapt er geen gas.

Ook zijn er terrasverwarmers die beschikken over een ingebouwde verlichting. Wel zo handig wanneer je de heater op een donkere avond in gebruik neemt en dat de ruimte ook meteen verlicht wordt.

Wanneer je de warmte traploos kunt instellen betekent dat dat je de temperatuur vrij kunt kiezen tussen de minimale en maximale temperatuur. Ook zijn er terrasverwarmers die voorzien zijn van een aantal warmtestanden.

Niet elke terrasheater is waterbestendig, daarom is het verstandig om op de IP-codering te letten wanneer je de terrasverwarmer in de open tuin wilt gebruiken en deze daar ook wilt laten staan wanneer hij niet in gebruik is. De codering geeft aan in hoeverre een terrasverwarmer waterbestendig is.

Bekende merken terrasverwarmers

Als je op zoek bent naar een design terrasverwarmer dan kom je uit bij een aantal bekende en populaire merken. De Eurom terrasverwarmer is met stip het bekendste merk. Ook de Sunred terrasverwarmer en de Maxxgarden terrasverwarmer behoren tot de meest verkochte heaters van dit moment.

Lees ook: 6 tips om tot laat in de avond buiten te zitten
Lees ook: 5 handige producten die werken op zonne-energie

Related Posts