Home Wonen Je wasmachine schoonmaken; zo doe je dat!

Je wasmachine schoonmaken; zo doe je dat!

Door Marieke
Wasmachine reinigen; zo doe je dat!

Een wasmachine maakt je was schoon. Maar voor een langere levensduur van je wasmachine is het belangrijk dat je dit apparaat zelf ook met enige regelmaat schoonmaakt. Dat is niet alleen beter voor je machine, ook voor het wasgoed dat je in deze machine schoon wast. Hoe je je wasmachine op de beste manier kunt schoonmaken lees je in dit artikel.

Wasmachine schoonmaken; waarom moet dat?

Een wasmachine haalt het vuil uit je kleding. Vuil dat deel achterblijft in de wasmachine zelf. Samen met vet en kalkaanslag zorgt dat voor mindere prestaties. Bovendien is het niet goed voor de machine zelf. Programma’s kunnen er langer over doen dan ervoor staat of de wasmachine wordt niet voldoende meer verwarmd. Ook kan er een defect in het apparaat ontstaan. En dan hebben we het nog niet eens over de geur die uit de wasmachine komt.

Vetluis: wat is het?

Als je het woord vetluis hoort dan denk je al gauw aan die kriebelende beestje, zoals hoofdluis of bladluis. Vetluis heeft niets met luizen te maken, het is een smurrie die achterblijft in je wasmachine na het wassen. Het stinkt en het geeft op den duur vieze vlekken die op je wasgoed achterblijven.

Vetluis is een substantie, een vettige smurrie, dat bestaat uit zeepresten, pluisjes, schilfers, haren en ander vuil. Daarin ontwikkelen bacteriën en dat zorgt voor de stank in je wasgoed en wasmachine. Vetluis zie je met name in de rubbers rond het deurtje.

Hoe maak je een wasmachine schoon?

Tegenwoordig komt vetluis veel meer voor dan vroeger. We wassen onze kleding op steeds lagere temperaturen omdat het beter is voor het milieu. Toch is het voor je machine goed om deze zo af en toe eens op 90 of 95 graden te laten draaien. Om dat op een goede manier te doen kun je één van deze middeltjes gebruiken:

Wasmachine reinigen met vaatwastablet

Je zou het in eerste instantie niet denken, een wasmachine schoonmaken met vaatwastablet. Doe hiervoor 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en laat je wasmachine met een lege trommel op 90/95 graden draaien. De vaatwastablet zal de wasmachine vanbinnen helemaal reinigen.

Wasmachine schoonmaken met azijn

De wasmachine reinigen met azijn (natuurazijn) is ook een effectieve optie. Giet een fles azijn leeg in het zeepbakje en zet de wasmachine op de heetste stand. Laat de wasmachine op dit programma met een lege trommel draaien en je zult zien dat de machine weer helemaal schoon is.

Wasmachine reinigen met soda

Vul het zeepbakje met ongeveer een half kopje soda (géén baking soda) en laat je de lege trommel op 90/95 graden draaien.

Je wasmachine ontkalken kan ook met azijn, soda of een vaatwastablet. Zo heb je meteen twee vliegen in één klap.

Lees ook: Ombouw maken voor de wasmachine en droger

Zeepbakje en deurtje

Het zeepbakje kun je uit de machine halen en vervolgens goed schoonmaken. Het is verstandig om dit met regelmaat even te doen. Daarnaast doe je er verstandig aan om het zeepbakje na elke wasbeurt open te schuiven zodat het aan de lucht kan drogen. Hetzelfde geldt voor het deurtje. Met regelmaat even een lap over het deurtje halen komt ten goede aan de levensduur. Ook hier geldt; houd het deurtje zoveel mogelijk open zodat ook de binnenkant van de machine kan luchten en drogen.

Rubber van wasmachine schoonmaken

Tot slot is het ook van belang om regelmatig de rubbers van de wasmachine goed schoon te maken. Dit kun je het beste even na elke wasbeurt doen, omdat hier flink wat vuil in kan achterblijven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een keukenpapier.

Doseer wasmiddel

Te veel wasmiddel is één van de oorzaken van vetluis. Let daarom altijd goed op de dosering van het wasmiddel. Wat de juiste dosering is kun je op de verpakking van jouw favoriete wasmiddel vinden.

Wasmachine filter schoonmaken

In het filter kan zich een hoop viezigheid ophopen. Daarom is het van belang om regelmatig het filter te checken of er iets in zit. Maak het filter gelijk even schoon door het af te spoelen onder de kraan.

Hoe vaak wasmachine reinigen?

Idealiter 2x per maand.

Lees ook: Je vaatwasmachine schoonmaken; zo doe je dat!
Lees ook: Zelf de wasmachinekraan vervangen

Related Posts