Home RuimteTuin Alles wat je moet weten over een klimaatadaptieve tuin

Alles wat je moet weten over een klimaatadaptieve tuin

Door bouwsuper
Alles-wat-je-moet-weten-over-een-klimaatadaptieve-tuin

Een klimaatadaptieve tuin: hoe kun je deze creëren?

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het steeds warmer wordt en er meer hoosbuien zijn. Door te zorgen voor een klimaatadaptieve tuin, zet je een stap in het beperken van de nadelen van klimaatverandering. Ook kun je op deze manier voor een prachtige tuin zorgen. Maar hoe maak je precies een klimaatadaptieve tuin en welke elementen mogen hierbij niet ontbreken? Wij vertellen je alles over het creëren van een klimaatadaptieve tuin. Lees snel verder voor meer informatie.

Tuinhuizen en groene schuttingen

Tuinhuizen en groene schuttingen

Om al je spullen niet in de tuin te laten slingeren, kun je het beste kiezen voor tuinhuizen. Zo hebben al je tuingereedschappen hun eigen plek en geef je de natuur in de tuin de ruimte om volop te groeien en bloeien. En het staat ook nog eens erg opgeruimd. Er zijn diverse soorten tuinhuizen verkrijgbaar, waardoor je altijd wel een tuinhuisje kunt vinden dat geheel aan jouw wensen voldoet. Ook kun je kiezen voor een schutting. Een mooi idee is om hier klimop te planten, zodat je een echte groene schutting krijgt. Je tuin oogt zo nog groener en in combinatie met allerlei soorten planten en bloemen, zorg je voor een mooi geheel. 

Andere opties om je tuin klimaatadaptief te maken

Denk je aan het klimaatadaptief maken van je tuin, dan zijn er ook diverse andere opties. Zo kun je kiezen voor oppervlakte goten, een waterdoorlatende verharding, grindstroken, een zwemvijver, een geveltuintje of een groendak. Zo kan het regenwater langzaam en op een natuurlijke wijze infiltreren of wegstromen. Ook kun je regenwater opvangen in een regenton of in een speciale schutting hiervoor. Wanneer het droog is, kun je dit water gebruiken om je planten water te geven, waardoor je dus water bespaart. Kies je voor een bladerdak van bomen en heesters, dan zorgt dit niet alleen voor schaduw. Het maakt ook dat de bodem minder snel uit zal drogen. Wist je dat het in een groene tuin al snel 15 graden koeler kan zijn dan in een verharde tuin? Groen werkt dan ook als een natuurlijke airco. Al deze oplossingen zijn zeker de moeite waard om toe te passen in je tuin en zorgen ervoor dat je jouw tuin nog klimaatbestendiger maakt.

Subsidie voor een klimaatadaptieve tuin

Ga je een tuin aanleggen, dan loont het zeker om te kiezen voor een klimaatadaptieve tuin. Bij bepaalde Waterschappen kun je hier zelfs subsidie voor krijgen. Bekijk dan ook goed of het Waterschap in jouw regio ook subside aanbiedt voor een klimaatadaptieve tuin. In dat geval bespaar je kosten en kun je een prachtige tuin creëren, waarmee je ook nog eens een positieve invloed hebt op het milieu.

Kies voor een klimaatadaptieve tuin

Maak jij net als vele anderen ook de keuze voor een klimaatadaptieve tuin? Ga dan aan de slag met bovenstaande tips en draag een positief steentje bij aan het milieu. Wij wensen je veel succes met het creëren van een klimaatadaptieve tuin!

Related Posts