Home Stappenplannen Maak je eigen tafel van steigerhout

Maak je eigen tafel van steigerhout

Door Anne

Zelf een tuintafel maken van steigerhout is een stuk makkelijker dan je denkt. Sterker nog: als je vanmorgen nog aan je tafel begint, kan je er vanavond aan eten. Deze tafel maak je zo groot als dat je zelf wilt én je kunt hem gebruiken zoals je wilt. Voor buiten werk je hem af met een stevige beits, voor binnen lak je hem netjes af. Aan de slag!

Wat heb je nodig?

  • 5 planken van 200 cm bij 20 cm bij 3 cm. Dit is steigerhout van de bouwmarkt, normaal gesproken zijn deze planken tussen de 250 en 300 cm. Mocht je dus een langere tafel willen dan 200 centimeter, dan maak je het blad wat langer. De 5 planken naast elkaar vormen de breedte van de tafel, in dit geval dus 100 centimeter. Breder of smaller? Dan voeg je planken toe of laat je ze weg.
  • 4 balken van 100 cm bij 4,4 cm bij 6,9 cm om het blad bij elkaar te houden. Wil je een breder of smaller blad? Dan worden deze balken dus ook langer of korter. Is je tafel een stuk langer? Dan heb je meer van deze balken nodig
  • 4 planken van 135 cm bij 15,6 cm bij 5,8 cm. Deze balken zullen gaan dienen als de kruispoten van de tafel.

Wat ga je doen?

  • Om de tafel te gaan maken begin je met het maken van de poten. Teken op een vel papier een vlak van 95 bij 75 centimeter. Dit vlak gaat ervoor zorgen dat jouw tafel helemaal haaks wordt. Neem één van de vier planken van 135 centimeter en leg deze schuin in het vlak, zorg ervoor dat de buitenste punten in het vlak passen. Teken recht af en zagen maar. Zorg dat de plank dus nu schuin maar volledig in het vlak past. Herhaal deze stap met een tweede plank en doe dit nogmaals, maar dan gespiegeld.
  • Nu je de poten hebt gemaakt, dienen ze nog in elkaar verzonken te worden. Leg hiervoor twee van de vier planken op elkaar in het vlak dat je net hebt getekend en zorg dat de punten van het hout vallen in de punten van de rechthoek. Teken zo recht mogelijk de lijnen af van de bovenste plank of de plank daaronder. Deze planken ga je in elkaar verzinken door de helft uit de onderste balk weg te beitelen en de helft uit de plank die erbovenop ligt. Hierdoor passen de planken perfect in elkaar. Pas of de balken goed in elkaar vallen en beitel bij indien nodig. Boor vervolgens de planken in elkaar. Je poten zijn af!
  • Het tafelblad maken is ontzettend simpel. Bepaal de lengte van je blad en zaag de planken van steigerhout op de juiste lengte. Leg de planken op een vlakke ondergrond en leg ze met de ‘mooie’ kant naar boven. Als je tevreden bent, leg je de 4 balken van 100 cm haaks op de planken op de volgende afstanden: leg een balk 20 centimeter voor het uiteinde van de tafel en een balk op 20 centimeter van het andere uiteinde. De twee middelste leg je op 50 centimeter, gemeten vanaf de balk op 20 centimeter. Boor deze balken goed aan de planken van steigerhout.
  • Vervolgens is het tijd om de poten op de tafel te boren. Je neemt de poten en plaatst deze aan de buitenzijde (dus aan de kant van het uiteinde) van de balken die je net hebt geboord. Boor de poten vast vanaf de buitenkant in de balken die je net hebt geplaatst. Om de tafel te verstevigen kun je er voor kiezen om nog een dwarsbalk te maken tussen de kruispoten, van het midden tot het uiteinde.
  • Het is nu tijd om de tafel af te werken. Kies voor een stevige buitenbeits bij buitengebruik en voor een mooie lak voor binnen. Je kunt er voor kiezen om de tafel transparant te lakken, maar ook om bijvoorbeeld de poten zwart,
    wit of een andere kleur te schilderen.

Wat kost het?

Om deze tafel te maken betaal je (bijvoorbeeld bij Hornbach) 6 euro voor de balken van 4,4 centimeter, 22 euro voor de planken van 15,6 centimeter en 35 euro voor het steigerhout. In totaal komt dit neer op maar 63 euro! Reken hierbij nog wel even de (stevige) schroeven en lak voor de afwerking. In totaal ben je klaar voor nog geen 100 euro.

Heel veel succes!

Related Posts