Ieder huis heeft een keuken nodig en in ieder huishouden heeft een keuken ook een andere functie. Natuurlijk kun je in iedere keuken koken, maar daar blijft het voor sommigen ook bij. Een ander kan een keuken zien als leefruimte waar het gezin samen ontbijt aan een bar en met elkaar kan zijn. Omdat niet elke wens hetzelfde is, bestaat er bij veel keukenwinkels de mogelijkheid om zelf je keuken samen te stellen of te ontwerpen. Maar waar let je op wanneer je begint bij nul?
Kies de indeling van je keuken
Je begint bij de basis, hoe komt het grote geheel van de keuken eruit te zien? Komt jouw keuken gewoon langs een muur, dan heb je een I-keuken. Gaat de keuken de hoek om? Een L-keuken. Heb je twee aanrechtbladen tegenover elkaar? Een parallelle keuken. Kies je voor een kookeiland of voor een U? De vorm is het meest afhankelijk van de ruimte die je zelf hebt om de keuken te plaatsen. Wanneer jouw keuken slechts twee meter breed is, is een L-keuken of I-keuken aannemelijker dan een parallelle keuken.
Bedenk in ieder geval hoeveel ruimte je nodig hebt om te kunnen koken. Je hebt dus een stuk nodig voor je kookstel, een stuk voor je gootsteen, minimaal één werkblad om te kunnen snijden. Vanaf daar kun je extra werkblad gaan rekenen op basis van behoefte en ruimte. Bedenk ook dat je koelkast nog ergens moet staan en of je deze wilt laten inbouwen of niet.
Kies een tijdloze stijl voor greepjes en deurtjes
In de ban van het moment zou je kunnen kiezen voor een trendy lichtblauwe keuken met leren handgrepen. Ontzettend gaaf. Maar vind je dat over 10 jaar nog? Dat weet je niet. Als je graag vasthoudt aan één stijl in huis, dan kun je kiezen voor een tijdloze uitstraling door neutrale deurtjes en een neutraal werkblad te kiezen. Neutraal is niet per definitie saai. Het gros van de keukens is wit met een donker blad en ook hier zijn nog altijd diverse tinten en patronen in te vinden.
Is dit absoluut niet iets wat bij jou past en vind je het niet erg om je handen uit de mouwen te steken? Ga dan voor een gewaagdere combinatie en houd er rekening mee dat je eens in de zoveel jaar met een pot verf aan de slag moet gaan om weer te kunnen meedoen met een nieuwe trend.
Extra hoog extra diep?
De meeste keukens worden geleverd volgens een standaard hoogte een breedte. Leuk, maar wat als jij meer wilt? Als jij de onderkastjes van de keuken 5 tot 10 centimeter van de muur naar voren plaats, creëer jij zo extra werkruimte wanneer er een groter blad op wordt geplaatst. Wellicht denk je nu dat deze afstand niet veel zal doen, maar wanneer je bijna 3 meter aan werkruimte in je keuken hebt en je krijgt er op elke meter 10 centimeter extra bij? Doen!
Ook met de hoogte kun je spelen. Door bijvoorbeeld een extra lade bovenop de keukenkastjes te plaatsen, wordt jouw werkblad ook automatisch hoger. Denk hierbij ongeveer aan 15 centimeter. Een hogere keuken is handig voor wanneer je zelf wat langer bent of het prettig vindt om op iets hogere hoogte te werken. De ideale hoogte voor een keukenkastje is 90 centimeter voor personen tot 1 meter 70 en 95 centimeter voor personen zijn die langer dan 1 meter 75.
Waar zou jij allemaal op letten bij het ontwerpen van je eigen keuken?