Home Ruimte Huis kopen? Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Huis kopen? Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Door bouwsuper
Huis kopen. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Als je op het punt staat een nieuwe woning te kopen, is het verstandig om eerst een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Heb je hier nog helemaal geen ervaring mee? Lees dan eerst wat meer informatie over zo’n keuring door. Zo kun je het beste bepalen of een bouwkundige keuring zinvol is voor jouw situatie. Hieronder staan de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het is een grondige controle waarbij er wordt gekeken naar de bouwkundige staat van een woning. Ook worden de kosten van eventuele herstelwerkzaamheden ingeschat.

Waarom is een bouwkundige keuring verstandig?

Bij het kopen van een nieuw huis, kom je liever niet voor vervelende verrassingen te staan. Met een bouwtechnische keuring weet je precies waar je aan toe bent. Je krijgt meer zekerheid over de staat van de woning. Zo wordt de kans op een miskoop en hoge onvoorziene kosten veel kleiner.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is in principe niet verplicht, maar het kan wel voorkomen dat een hypotheekverstrekker het eist. Check dit daarom even van tevoren.

Hoe gaat een bouwkundige keuring in zijn werk?

Hoe gaat een bouwkundige keuring in zijn werk

De bouwkundige keuring wordt altijd uitgevoerd door een onafhankelijke bouwkundige. Tijdens de keuring is tevens de verkoper of makelaar aanwezig. We raden aan om als koper ook zelf altijd aanwezig te zijn tijdens een bouwtechnische keuring. Zo kun je direct de nodige vragen stellen en het proces met eigen ogen zien. Er wordt onder andere gelet op de staat van de fundering, brandveiligheid, hang- en sluitwerk, vochtplekken en bouwtechnische mankementen. Na de controle zal de bouwkundige een bouwkundig rapport opstellen. Dit is een uitgebreid verslag met aantekeningen, foto’s en inschattingen van mogelijke (herstel)kosten. Vaak geeft de specialist ook aan of de herstelwerkzaamheden op korte of lange termijn moeten worden aangepakt. Al deze informatie kun je meenemen tijdens het uitbrengen of aanpassen van jouw bod op het huis.

Wanneer is een bouwkundige keuring nodig?

Hoewel een bouwkundige keuring altijd verstandig is, zijn er een aantal situaties waarbij we het heel sterk aanraden. Bijvoorbeeld als er een asbestrisico is of wanneer er direct al duidelijke vochtplekken aanwezig zijn. Is de woning gebouwd voor 1980? Ook dan is een bouwtechnische keuring erg raadzaam.

Laat je een bouwkundige keuring uitvoeren voor of na het bieden?

Je kunt zowel voor als na het uitbrengen van een bod een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Om kostbare tijd te besparen in de snelle woningmarkt, kiezen veel mensen ervoor om eerst een bod uit te brengen op de woning. Het is dan wel verstandig om de bouwkundige keuring op te laten nemen in het koopcontract als ontbindende voorwaarde. Hierin geef je een maximaal bedrag aan voor de mogelijke herstelwerkzaamheden die bij de keuring naar boven komen. Als jouw bod is geaccepteerd, maar de herstelkosten veel hoger liggen dan het aangegeven bedrag in het contract, kun je de koop terugdraaien. Laat je de bouwtechnische keuring toch uitvoeren voordat je een bod uitbrengt? Dan kun je het bouwkundig rapport gebruiken om direct over de vraagprijs te onderhandelen.

Related Posts