Heel wat huishoudens hebben te maken met hard water. Hard water laat letterlijk zijn sporen na, want hard water bevat zoveel kalk dat het nauwelijks mogelijk is om alles netjes schoon te houden. Om de sporen die hard water nalaat te voorkomen kun je gebruik maken van een waterontharder. Een waterontharder is een apparaat dat hard water omzet in zacht water door het kalkgehalte in het water te verminderen. In dit artikel lees je 8 redenen om te kiezen voor een waterontharder.
In dit artikel:
- 1 Waarom kies je voor een waterontharder? 8 redenen!
- 1.1 1 | Je apparaten gaan jaren langer mee
- 1.2 2 | Geen agressieve schoonmaakmiddelen meer nodig
- 1.3 3 | Minder schoonmaken is tijd besparen
- 1.4 4 | Minder wasmiddel nodig in de wasmachine
- 1.5 5 | Zacht water is beter voor de huid
- 1.6 6 | Leidingwater is lekkerder
- 1.7 7 | Besparing op de energierekening
- 1.8 8 | Het bespaart geld
Waarom kies je voor een waterontharder? 8 redenen!
8 redenen op een rij:
1 | Je apparaten gaan jaren langer mee
Hard water zorgt ervoor dat er kalkaanslag achterblijft in je huishoudelijke apparaten. Door de kalkaanslag kunnen je apparaten sneller kapot gaan. Een waterontharder haalt kalk uit hard water waardoor er zacht water overblijft. Daardoor zal er in huishoudelijke apparaten zoals de waterkoker, koffiezetapparaat, wasmachine of afwasmachine geen kalkaanslag meer zichtbaar zijn wat de levensduur van de apparaten ten goede komt. Je huishoudelijke apparaten zullen jaren langer meegaan.
2 | Geen agressieve schoonmaakmiddelen meer nodig
Kalkaanslag is lastig weg te krijgen. Gelukkig zijn er flink wat schoonmaakmiddelen verkrijgbaar waarmee je kalkaanslag kunt verwijderen. En dan nog kan het op den duur lastig te verwijderen zijn. Als je gebruik maakt van een waterontharder dan heb je ook geen last meer van kalkaanslag op je kranen, in de wasbak, de douchecabine, het toilet en andere natte ruimtes en oppervlakken. En doordat je geen last hebt van kalkaanslag heb je ook deze dure, agressieve, chemische schoonmaakmiddelen meer nodig. En dat is ook nog eens goed voor het milieu.
3 | Minder schoonmaken is tijd besparen
Urenlang ben je bezig om alle kalkaanslag van de kranen, de douchecabine, etc. te verwijderen. Het schoonmaken kost je enorm veel tijd. Tijd die je liever ergens anders aan besteedt. Dat kan met een waterverzachter. Als je geen last meer hebt van kalkaanslag hoef je ook niet meer urenlang te boenen en te poetsen. Eens in de zoveel tijd een doekje erover en klaar is Kees. En de tijd die jij overhoudt kun je aan andere dingen besteden.
4 | Minder wasmiddel nodig in de wasmachine
Je bespaart niet alleen op dure en agressieve schoonmaakmiddelen, dankzij een waterontharder kun je wassen met zacht en helder water waardoor je minder wasmiddel nodig hebt. En toch is het resultaat een stralend schone was. Ook zul je geen wasverzachter meer nodig hebben, want door zacht water voelt je kleding veel zachter aan.
5 | Zacht water is beter voor de huid
Hard water is niet goed voor de huid omdat het de huid uitdroogt. Als je sowieso al snel last hebt van eczeem dan kan dit alleen nog maar erger worden. Kalkvrij water betekent dat de huid minder droog is en helpt huidirritatie voorkomen. Het is niet alleen beter voor je huid, ook je haar voelt zachter aan.
Lees ook: Water besparen; waterbesparende tips voor in huis
6 | Leidingwater is lekkerder
Zacht water is lekkerder dan hard water. En dat is niet alleen het geval als je een glas kraanwater drinkt, je proeft het ook terug in je koffie, thee of soep. Ook deze krijgt een veel lekkerdere smaak als je het klaarmaakt van zacht water.
7 | Besparing op de energierekening
Kalk zet af op verwarmingselementen en werkt isolerend. Daardoor verliest het zijn rendement. Met een waterontharder voorkom je kalkaanslag op de verwarmingselementen waardoor ze minder stroom verbruiken om te verwarmen.
8 | Het bespaart geld
Natuurlijk, de aanschaf van een waterontharder is een investering, maar een waterontharder heeft een lange levensduur en in die tijd verdien je je investering ook weer terug. Hoe dan? Je hebt geen chemische schoonmaakmiddelen meer nodig, je bespaart op de reparatie of aanschaf van huishoudelijke apparaten, je hebt minder wasmiddel nodig en je verbruikt minder stroom wat je weer terugziet op je energierekening. En daarbij is het ook nog eens een milieuvriendelijke en duurzame investering.
Lees ook: Hard water? Met een waterontharder kom je ervan af!
Lees ook: Een energiezuinige badkamer; 7 tips!