Home RuimteWoonkamer De voordelen van een pelletkachel

De voordelen van een pelletkachel

Door Judith

Pelletkachels worden een steeds bekendere manier om je huis te verwarmen. Pelletkachels bieden heel veel voordelen. Het bekendste: je kunt lekker knus bij de kachel gaan zitten waar je heerlijk kunt genieten van de warmte van échte vlammen. Terwijl je veel gedoe met houtblokken wordt bespaart, krijg je in huis wel een heerlijke warmte en kun je in luxe genieten van je kachel. Er zijn nog veel meer voordelen van een pelletkachel.

1. Droge warmte

Net als bij het verbranden van houtblokken geeft ook een pelletkachel heerlijke droge warmte af. Dit betekent dat de lucht in huis gelijkmatig wordt verwarmd en dat de warmte zich beter verspreid dan wanneer je gebruik maakt van een CV-installatie.

2. Je hoeft niet te hakken en drogen

Hout moet worden gehakt en gedroogd. Dat levert veel werk op en bovendien heb je veel ruimte nodig om het hout goed te laten drogen. Slecht gedroogd hout geeft veel rook en weinig warmte. Met een pelletkachel bespaar je jezelf de moeite: je hoeft niet te hakken en te drogen.

3. Minder opslag

Wanneer je een houtkachel hebt, moet je minimaal 2 kubieke meter indelen om je hout op te slaan. Het hout moet droog liggen onder een afdak. Gebruik je vers hout, dan heb je nog meer ruimte nodig! Met een pelletkachel is dat niet nodig. Je krijgt de pellets aangeleverd in grote zakken die gemakkelijk kunnen worden opgeborgen.

4. Efficiëntere verbranding

Houtpellets bestaan uit gedroogd en geperst hout. Daardoor zit er geen vocht of lucht in. Het gevolg is dat de kleine pellets veel efficiënter verbranden dan houtblokken. Je hebt veel minder nodig om dezelfde warmte te produceren.

5. Temperatuurregelaar

Een pelletkachel heeft een reservoir dat je vult met pellets. De kachel reguleert zelf hoeveel pellets er aan het vuur worden toegevoegd. Het resultaat is dat de pelletkachel met behulp van een temperatuurregelaar de temperatuur in huis veel preciezer en constanter kan bereiken dan een houtkachel.

6. Je hoeft niet vaak bij te vullen

De gemiddelde pelletkachel heeft een reservoir dat genoeg pellets kan bevatten om ongeveer 20 uur het huis te verwarmen. Je hoeft dus maar 1x per dag de kachel bij te vullen, ervan uitgaande dat je hem de hele dag door laat branden.

7. Je hebt weinig afval

De pellets verbranden zó efficiënt dat je de aslade nauwelijks hoeft te legen. Een keer per twee weken is ruim voldoende. Je hebt dus heel weinig afval, in tegenstelling tot een houtkachel waar je elke dag de asla moet legen.

8. CO2-neutraal

Een pelletkachel is CO2-neutraal. Dat komt omdat de houtpellets op milieuvriendelijke manier worden geproduceerd. In feite is een pelletkachel beter voor het milieu dan een CV-ketel omdat die gebruik maakt van fossiele brandstof.

9. Niet gebonden aan een leverancier

Wanneer je een CV-ketel hebt, ben je gebonden aan een energieleverancier. Ongeacht de schijnbare keuze die je hebt in Nederland, komt het erop neer dat je maar tussen 2 of 3 grote bedrijven kunt kiezen. Je bent daardoor altijd gebonden aan je leverancier.

10. De prijs is stabiel

De gasprijs is langzaam aan het stijgen. De verwachting is dat deze nog veel meer gaat stijgen als de gasboringen in Groningen worden teruggedraaid. Het gevolg is dat je steeds meer gaat betalen voor gas, terwijl pellets een stabiele prijs hebben, bijvoorbeeld bij delangebv.nl, een van de grootste leveranciers van Nederland.

11. Je gebruikt een oneindige brandstof

Houtpellets worden gemaakt van bomen die daarna weer worden geplant. Het is een enorm gebied waar elk jaar nieuwe bomen worden geplant voor de oude die worden gekapt. Het gevolg is dat je daarmee oneindig kunt doorgaan zonder het milieu te schaden. Terwijl gas een fossiele brandstof is die over een aantal jaar op zal zijn.

Om kort te gaan: een pelletkachel heeft heel veel voordelen boven een houtkachel of een CV-ketel. De houtkachel kost je veel meer werk, de CV-ketel gebruikt een fossiele brandstof. Met een pelletkachel heb je zelfs kans dat je subsidie kunt aanvragen op de aanschaf ervan! De overheid probeert namelijk alternatieve brandstoffen te stimuleren, waardoor er ook op pelletkachels subsidie kan worden verstrekt.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.