Sinds enige tijd ben je de trotse bezitter van een open haard of houtkachel. Het hout ligt daarom voor het grijpen naast het huis. Maar ligt het er eigenlijk wel goed? En, kan het wat netter?
Hout overzichtelijk stapelen heeft zijn voordelen. Het oogt niet alleen netjes, hout droogt goed en je ziet hoeveel voorraad je nog hebt. Daarom is het tijd voor het maken van een houtopslag. Hiervoor hoef je niet terug te deinzen, dit kun je zelf!
In dit artikel:
Check de plek
- De ideale plek vangt geen slagregen
- Ligging op het zonnige zuiden is fijn
- En vergeet niet dat er een afdak boven hoort
- Een schuin afdakje zorgt voor een goede afwatering
- Bescherm de achterwand als deze tegen een schuur staat. Met al het hout er vóór, moet de achterwand goed beschermd worden tegen vocht en schimmelvorming
Welk ontwerp kiezen?
Met bakstenen is al een eenvoudige en toch doeltreffende opslag te maken. Dit is in feite rechttoe-rechtaan werk waarbij wel aandacht nodig is voor de fundering. Met een grote stapel hout zou de fundering namelijk extra stevig moeten zijn, het wandje mag niet verzakken. Als je met bakstenen de zijkanten metselt voor deze opslag, kun je ook naar de verbinding met de achterliggende schuur kijken. Door hout rechtstreeks tegen de buitenwand te stapelen, wordt de binnenkant van de schuurwand zeer waarschijnlijk sneller vochtig. Zorg daarom voor een goede muurisolatie.
Een vlechtijzeren net tussen palen
Een andere optie is te kiezen voor betonnet tussen tuinpalen gespannen. De tuinpalen moeten een stukje de grond in. Zo wordt het een stevige constructie. Het net wordt tussen 2 palen bevestigd zodat zijwanden ontstaan. De achterwand kan gemaakt worden door het net aan de schuurwand te bevestigen. Ook bij deze vorm van opslag is het goed aan de ventilatie achter het hout te denken. Zo voorkom je een vochtige binnenmuur.
Lees ook: Een open haard of houtkachel stoken: 6 tips
Losstaande opslag
Een eenvoudig frame voorzien van lattenbodem. Zo laat deze opslag zich het beste omschrijven. De constructie is echt compleet met een afdakje. De bodem is net boven de grond gemaakt. Rondom worden met een kleine onderlinge tussenruimte zo’n vier planken horizontaal bevestigd, tot ongeveer een halve meter hoogte. Deze planken beschermen het hout tegen opspattende regendruppels. Overigens hoort deze losse opslag stevig te staan. Dit kun je realiseren door de 4 palen in betonblokken te plaatsen.
Luchtig stapelen
Nu de opslag klaar is, kan er hout gestapeld worden. Je wilt veel hout opbergen, maar er ook handig bij kunnen. Over hout stapelen is daarom nog het een en ander te zeggen.
Goede luchtcirculatie bevordert het drogen van hout. Pas wanneer hout droog genoeg is, kan het veilig gebruikt worden in haard of kachel. Door slim te stapelen zorg je voor de gewenste luchtcirculatie. Het verdient daarom aanbeveling de onderste laag van de grond af te leggen. Dit doe je al meteen goed bij de besproken houtopslag met bodem. Maar bij een ander opslag kun je het hout op stenen (voorzien van afdekplastic) leggen en is het ook goed. Elke volgende laag kan vervolgens kruislings op de voorgaande gelegd worden. Zo verzeker je je van een goed geventileerde houtstapel.
De voorraad hout is nu netjes aangelegd. Bij het gereedmaken van het houtvuur geniet je telkens opnieuw van je efficiënte houtopslag!
Lees ook: Alles wat je moet weten over Douglashout
Lees ook: Open haard ombouwen naar inzet houtkachel voor meer rendement