Home Ruimte Een open haard of houtkachel stoken: 6 tips

Een open haard of houtkachel stoken: 6 tips

Door Joanne

Een open haard of kachel in huis is ontzettend gezellig. Het zorgt voor een knusse sfeer en extra warmte. Zeker in de winter kun je er optimaal van genieten. Hierbij is het wel belangrijk dat je op de juiste manier stookt. Wij geven je 6 handige tips!

Tip 1: Kies het juiste hout

Gooi niet zomaar wat hout in de kachel of haard. Gebruik alleen schoon hout zonder verfresten, plastic en andere schadelijke materialen. Ook MDF en spaanplaten zijn niet geschikt als brandhout. De stoffen die hierbij vrijkomen zijn niet alleen slecht voor de haard, maar ook voor je gezondheid. Wil je zeker weten dat je goed hout gebruikt? Koop dan speciaal haardhout in de winkel. Je kunt ook online 2 kuub haardhout bij Berdihaardhout bestellen. Daar hoef je de deur niet eens voor uit.

Tip 2: Leg een voorraad aan

Zorg ervoor dat je altijd genoeg haardhout op voorraad hebt. Bewaar dit op een droge plek zodat je er goed mee kunt stoken. Met vies en vochtig hout krijg je geen mooi vuurtje, maar vooral een hoop rook.

Tip 3: Begin met een klein vuurtje

Bij het stoken is het verstandig om klein te beginnen. Gebruik een paar aanmaakhoutjes om het vuur mee op gang te krijgen. Deze zijn vaak 25 tot 30 centimeter lang. Stapel de houtjes op en zorg dat er lucht bij kan komen. Deze steek je vervolgens aan met behulp van een aanmaakblokje. Gebruik liever geen houtsnippers of kleine stukken schors. Dit kan het vuur te snel laten oplaaien. Zodra het aanmaakhout is verbrand, is het tijd om het echte haardhout toe te voegen. Doe dit vooral niet te snel, maar bouw het langzaam op.

Tip 4: Stook niet te veel

Gebruik niet onnodig veel hout om het vuur aan te houden. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor het rookkanaal. Daarnaast zal het veel rook veroorzaken. Dat is natuurlijk niet zo fijn voor je omgeving.

Tip 5: Zorg voor goede ventilatie

Ventilatie is een heel belangrijk onderdeel. Zowel voor de haard als voor de kamer waar er gestookt wordt. Zorg ervoor dat er verse zuurstof bij het brandhout kan komen. Hierdoor zullen de rookgassen niet in de kamer komen, maar via de schoorsteen omhoog gaan. Zet daarnaast regelmatig een raampje open in huis om de kamer eens goed door te luchten.

Tip 6: Onderhoud de haard of kachel goed

Tot slot moet je de open haard of kachel goed onderhouden. Maak het minimaal één keer per jaar schoon en laat het ook eens controleren door een professional. Meer onderhoud tips lees je in ons artikel: ‘Je open haard schoonmaken doe je zo’.

Related Posts