Home Ruimte Je open haard schoonmaken doe je zo

Je open haard schoonmaken doe je zo

Door Marieke
Open haard schoonmaken

Het is winter en tijdens deze koude wintermaanden is er niets heerlijker om gezellig bij de open haard een kop warme thee of chocomelk te drinken. Maar tijdens het stoken van hout ontstaat er roet en ander vuil aan de binnenkant van de haard. De ruitjes worden vies met als gevolg dat je niets meer van het prachtige vlammenspel ziet. Daarom is het verstandig om je open haard met enige regelmaat schoon te maken. Daarnaast verklein je met goed onderhoud ook aanzienlijk het risico op roetbranden, die veel schade kunnen veroorzaken. En dat risico wil je natuurlijk niet lopen. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je haard langer meegaat en dat je er jarenlang zonder problemen plezier van kunt hebben.

In dit artikel geven wij je 5 tips hoe je het beste je open haard kunt schoonmaken.

FantAStisch

Je bent geneigd om elke keer het as te verwijderen. Toch is het beter voor de open haard om een laagje as op de bodem te laten liggen. Een laagje as werkt isolerend en beschermt de bodem van de haard en de vloer daaronder tegen de hitte van het vuur. Daarnaast is het vaak ook makkelijker om te haard aan te steken met nog wat asresten van de vorige keer.

Omdat as zo goed isoleert is het mogelijk om dagen later nog gloeiende deeltjes aan te treffen. Leeg de asla altijd in een metalen emmer en sluit deze emmer goed af. Laat de as zitten totdat je zeker weet dat er geen gloeiende deeltjes meer inzitten.

Ruitje schoonmaken

Zie je het prachtige rustgevende vlammenspel niet meer door de roet op het ruitje? Met deze simpele methode heb je binnen no-time je ruitjes weer schoongemaakt. Je maakt daarvoor een stuk krantenpapier of keukenpapier wat vochtig en je verkreukelt het. Doop de prop papier in de as en wrijf ermee tegen het ruitje. Herhaal dit zo vaak totdat alle roetdeeltjes los zijn gekomen. Pak daarna een schoon papiertje en wrijf daarmee het losgekomen roet weg. Je ruitje is weer stralend schoon en jij kunt weer genieten van het mooie vlammenspel.

Heb jij hardnekkige roetvlekken op je ruit? Er is ook een speciale kachelruitreiniger verkrijgbaar.

Gebruik in geen geval een schuurmiddel met een schuurspons. Dit kan krassen veroorzaken. Gebruik ook geen schoonmaakmiddelen die ontvlambaar zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel roetaanslag nooit helemaal te voorkomen is, toch kun je er wel invloed op hebben. Je kunt roetvorming tot het minimum beperken door schoon en droog hout te gebruiken. Hoe droger het hout, hoe schoner je stookt. Het is af te raden om hout te gebruiken met verfresten of hars. Dan komen er ongewenste en schadelijke stoffen vrij. Dat is belastend voor het milieu en je gezondheid, maar ook voor je open haard zelf. Gebruik bij voorkeur essenhout, berkenhout, eikenhout of elzenhout.

Jaarlijks een grote onderhoudsbeurt

Geef je open haard minimaal één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt. Verwijder het vuurscherm en de brandplaten en controleer of deze nog in goede staat zijn. Controleer ook het haardrooster op beschadigingen. Vervang alle onderdelen die versleten zijn. Hoe vaak onderdelen vervangen moeten worden hangt af van hoe vaak en hoe lang je de haard gebruikt. Maar neem geen onnodig risico. Stuk is stuk en zal moeten vervangen voordat jij de haard weer aan gaat steken.

De schoorsteenveger

Je kunt op een eenvoudige manier zelf je open haard onderhouden. Toch is het verstandig om minimaal één keer per vier jaar een professionele schoorsteenveger de haard te laten schoonmaken. Zo nodig vaker. Zij zijn erin gespecialiseerd en weten waar ze naar moeten kijken. Ze lopen alles goed na en nemen de boel onder handen. Hiermee voorkom je schade en gevaar.

Related Posts