Home Wonen 6 hacks om kaarsvet te verwijderen

6 hacks om kaarsvet te verwijderen

Door Marieke
Kaarsvet verwijderen

Hoeveel kaarsen branden er elke avond bij jou in huis tijdens deze koude wintermaanden? Voor veel mensen staan kaarsen voor warmte en gezelligheid. Helaas wil een brandende kaars nog al eens snel druppen en voor vervelende kaarsvetvlekken zorgen. Maar ook in de zomer kun je te maken krijgen met kaarsvetvlekken. Als er een kaars op een mooie standaard in de vensterbank staat en de zon schijnt er volop op, dan zorgt dat voor vervelende vlekken die lastig te verwijderen zijn. Schrobben en peuteren werkt niet goed en over het algemeen wordt het daar ook niet beter van. Gelukkig zijn er een aantal handige hacks om kaarsvet te verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Wist je dat je druipende kaarsen kunt voorkomen? Dat kan met water en zout. Voordat je een nieuwe kaars aansteekt vul je een bakje met water en wat zout. Goed roeren zodat het zout oplost en leg de kaars in het water. Haal na een paar minuten de kaars weer uit het zoutwater, maar droog de kaars niet af. Het zout dat op de kaars zit voorkomt het lekken van de kaars.

Kaarsvet uit kleding en tapijt verwijderen

En dan drupt er zomaar kaarsvet op je mooie kleding. Je baalt daar stevig van, maar geen paniek. Uit kleding is kaarsvet eenvoudig te verwijderen. Laat eerst het kaarsvet in je kleding goed drogen voordat je het verwijdert. Als je heet kaarsvet wilt verwijderen dan spreid je het allemaal maar verder uit en ben je verder van huis. Wil je het sneller laten drogen? Stop dan je kledingstuk even in de vriezer.

Schraap daarna het ergste kaarsvet van je kledingstuk af met een stomp voorwerp. In ieder geval iets wat je kleding niet beschadigt. De laatste vlek uit je kleding halen doe je met keukenpapier een strijkijzer. Leg meerdere lagen keukenpapier op de vlek en ga er met een warme strijkijzer overheen. Het kaarsvet zal door de warmte in het papier trekken. Verplaats het papier steeds en alles zal worden opgenomen.

Kaarsvet uit je glazen kaarsenhouder verwijderen

Drupt er steeds kaarsvet op je kaarsenstandaard of waxinelichthouder? Plaat deze even in de diepvries en je haalt het er zo uit. Het kaarsvet zal in de vriezer samentrekken en daardoor laat het zo los van je houder. Laat het kaarsvet wel eerst wat afkoelen alvorens je het in de vriezer plaatst. Wist je dat je dit ook kunt voorkomen? Wrijf de houder in met vaseline.

Kaarsvet uit hout verwijderen

Het grootste gedeelte van het kaarsvet krab je eerst met een stomp voorwerp van het hout af. Neem wel iets wat het hout niet zal beschadigen. Daarna zet je de föhn op de vlek, het kaarsvet zal vloeibaar worden en met een keukenpapier wrijf je het zo weg.

Het is wel belangrijk dat je kaarsvet zo snel mogelijk uit je houten vloer etc. verwijdert. Hout is relatief zacht en neemt makkelijk vet op. Soms kan het toch gebeuren dan het kaarsvet al te ver in het hout is getrokken. Met een schuurpapiertje kun je het hout opschuren.

Kaarsvet van glas verwijderen

Een glazen tafel kun je natuurlijk niet in de vriezer stoppen. Toch is het mogelijk om redelijk eenvoudig het kaarsvet te verwijderen van bijvoorbeeld een glazen tafel. Gebruik daarvoor heel heet water en een spons. De spons zal in de meeste gevallen het kaarsvet opnemen. Zit er daarna toch nog kaarsvet op het glas? Verwijder deze dan door het af te krabben. Zorg er wel voor dat het geen krassen op je glas veroorzaakt.

Kaarsvet op plavuizen

Met wasbenzine verwijder je het kaarsvet heel eenvoudig van je stenen vloer.

 

Related Posts