Home Wonen De werking van een warmtepomp

De werking van een warmtepomp

Door Judith

Een warmtepomp is een apparaat dat je steeds meer ziet om huizen te verwarmen. Sommige waterpompen werken met warmte uit de aardbodem, andere halen energie uit de buitenlucht of uit ventilatielucht. Toch werken alle warmtepompen globaal hetzelfde. Maar hoe werkt het eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over de werking van een warmtepomp.

Koken onder druk

Laten we beginnen met een simpel natuurkundig principe: het kookpunt van water als de druk veranderd. Het kookpunt van water ligt onder normale omstandigheden op 100 graden. Maar als je water onder druk brengt, bijvoorbeeld in een snelkookpan, stijgt deze temperatuur tot 120 graden. En als je kookt onder lagere druk, bijvoorbeeld op de top van een hoge berg, ligt het kookpunt van water op 90 graden. Dit is ook het principe van een waterpomp, alleen wordt daar geen gebruik gemaakt van water maar van koudemiddel. Dit middel heeft een veel lager kookpunt dan water.

Het koudemiddel circuit

Het koudemiddel begint zijn circuit in een verdamper. Daar heerst een heel lage druk, waardoor het koudemiddel al heel erg snel begint te koken. Het koudemiddel verdampt en wordt naar het expansievat gebracht. Daar is de druk een heel stuk hoger, waardoor de temperatuur van het koudemiddel stijgt tot ongeveer 65 graden. De damp wordt op deze temperatuur doorgestuurd naar de condensor. Daar wordt het gebruikt om het water uit het cv-systeem op te warmen. Het koudemiddel condenseert (veranderd van damp in vloeistof) en stroomt verder. Het is dan heel erg koud. Omdat het koudemiddel zo ontzettend koud is, kan het goed warmte opnemen uit de grond of uit de (ventilatie)lucht. Het middel gaat weer terug naar de verdamper en begint de cyclus opnieuw.

Warmte winnen uit lage temperaturen

Het interessante van de warmtepomp is dat de warmte kan worden gewonnen uit bijzonder lage temperaturen. De warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte werkt bijvoorbeeld heel goed als de grond maar zo’n 10-12 graden is. Een lucht-water warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht doet het nog beter: die wint zelfs warmte bij -20 graden! Dat komt gewoon omdat er een slim natuurkundig trucje is toegepast, waardoor ook met lage temperatuur kan worden gewerkt om warmte te winnen.

Hoeveel energie gebruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt ook elektrische energie. Deze stroom wordt vooral gebruikt door de pomp zelf die het koudemiddel rondpompt. Het verbruik hangt natuurlijk af van de woning en de omstandigheden. Gemiddeld wordt gezegd dat een warmtepomp in een moderne, goed geïsoleerde woning ongeveer 3000 kWh verbruikt per jaar. Dat lijkt heel veel, maar is nog steeds een stuk goedkoper dan de gasrekening. Bovendien kun je deze energie zelf opwekken met zonnepanelen om de kosten nog lager te houden.

Een warmtepomp werkt eigenlijk via het slimme gebruik van natuurkundige principes. Zo kan gebruik worden gemaakt van heel lage temperaturen om je huis te verwarmen. Er is echter wel een nadeel: het werkt alleen als je huis goed geïsoleerd is. Heb je dat nog niet gedaan? Dan is het verstandig om eerst je woning grondig te isoleren. Heb je hier geen budget voor, dan is een bouwdepot misschien een goede oplossing.

Related Posts