Home Klustips 8 leuke lasprojecten voor doe-het-zelvers

8 leuke lasprojecten voor doe-het-zelvers

Door Judith

Lassen is een prachtige bezigheid. Je smelt als het ware metaal aan elkaar met behulp van een lasnaad. Het is voor veel mannen de ultieme manier van klussen. En natuurlijk is het ook gewoon super stoer om te kunnen zeggen: dit heb ik zelf in elkaar gelast! Wil jij aan de slag met een lasapparaat? Dit zijn 8 leuke lasprojecten voor doe-het-zelvers.

1. Een metalen barbecue lassen

Wil jij graag een nieuwe barbecue voor de zomer? En heb je geen zin om zo’n standaard barbecue in huis te halen die iedereen al heeft? Dan las je gewoon je eigen barbecue! Er zijn heel veel mooie ontwerpen te vinden van metalen platen. Je kunt er zelfs een haardmodel van maken met een trekkap om de rook omhoog te trekken! Dit soort las-klussen kun je het beste uitvoeren met een passende Bohler lasdraad.

2. Een aanrechtblad lassen

Is het aanrechtblad van je keuken versleten? Dan kun je er een zelf lassen van RVS platen. Je bestelt de platen op maat en je last ze zelf aan elkaar. Dit is echter wel een klus voor gevorderden. Doe je het niet goed, dan heb je opvallende lasnaden en lasdruppels op je aanrechtblad.

3. Meubels met stalen frame

Vooral in de industriële woonstijl zijn meubels met staal populair. Je kunt ze als echte doe-het-zelver natuurlijk gewoon zelf maken. Het voordeel van de industriële stijl is dat ze best ruw mogen zijn. Gebruik grof, dik hout en strak staal. Het stalen frame kun je zelf lassen, je vindt online allerlei mooie handleidingen hiervoor.

4. Een metalen hanglamp maken

Metaal is helemaal hip in huis. Je vindt dan ook heel veel hanglampen met een metalen frame. Dat kun je over het algemeen ook zelf lassen. Een leuk en uitdagend project, dat veel van je vraagt. Veel beginners starten met een dergelijk project omdat je hierbij allerlei soorten lasnaden kunt toepassen en oefenen.

5. RVS en metaal in de tuin

Je kunt voor verschillende doelen metaal of RVS in de tuin gebruiken. RVS wordt bijvoorbeeld toegepast voor een buitenkeuken en andere dingen die roestvrij moeten blijven. ‘Gewoon’ metaal wordt ook wel gebruikt voor bijvoorbeeld metalen bloembakken. Die krijgen na verloop van tijd een prachtig roestend effect. Ook pergola’s en plantophouders kun je zelf lassen van metaal.

6. Kunst lassen

Ben je een beetje kunstzinnig? Dan is lassen dé manier om mooie kunst te maken! Je kunt allerlei oude en nieuwe stukken metaal gebruiken. Zo zie je bijvoorbeeld heel creatieve beeldjes waarin fietskettingen, tuingereedschap en veren zijn gebruikt. Zo kun je mooie dingen maken die je voor de sier neer kunt zetten.

7. Stoer hang- en sluitwerk

De standaard scharnieren die je in de winkel koopt zijn vaak weinig indrukwekkend. Daarom is het gaaf als jij zelf je hang- en sluitwerk kunt lassen. Je kunt dan zelf de vorm en grootte bepalen. Ook dit is een klusje voor mensen met ervaring, maar meestal met een zeer mooi resultaat!

8. Reparaties uitvoeren

Hoe stoer is het als je zelf van alles kunt repareren? Zo kun je bijvoorbeeld allerlei lasklussen aan je auto of je fiets uitvoeren. En ook in huis zijn er regelmatig klussen te bedenken waarbij je zou kunnen lassen. Het zelf kunnen repareren van kapotte spullen is niet alleen heel stoer, maar ook praktisch.

Zelf kunnen lassen is ontzettend handig en leuk om te doen. Zeker als je houdt van klussen is het een echte aanrader. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je op een veilige manier werkt. Want lassen is nu eenmaal een proces waarbij veel hitte vrijkomt en wat dus gevaarlijk kan zijn. Het is ook niet verstandig om te lassen als er (kleine) kinderen in de buurt zijn. Wees verstandig en gebruik bijvoorbeeld een goede lashelm. Wil jij zelf aan de slag met je lasapparaat? Dan heb je nu 8 leuke ideeën om zelf mee aan de slag te gaan.

Related Posts