Home Klustips Ventilatie in huis: 5 praktische tips

Ventilatie in huis: 5 praktische tips

Door bouwsuper

Om je huis gezond te houden, is het belangrijk dat de lucht in de woning steeds ververst wordt. Helaas zijn de huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat ventileren nog best lastig is geworden. Wat kun je doen om jouw huis gezond te houden? Ventilatieshop.com geeft vijf praktische tips om zo goed mogelijk te ventileren.

1. Zet de ramen open!

De beste manier om te ventileren is direct de meest simpele: zet de ramen tegen elkaar open. Door dit een of meerdere keren per week te doen vervang je de slechte oude lucht in de woning voor frisse en gezonde lucht. Uiteraard is het handig om tijdens het luchten de verwarming laag te zetten, anders vliegen je euro’s zo de ramen uit.

2. Open de luchtroosters

Om de stookkosten laag te houden, is er de afgelopen decennia erg op gehamerd om alle gaten en kieren te dichten. Het nadeel is echter dat frisse lucht moeilijker de woning binnenkomt. Alleen luchten is niet voldoende om de lucht de hele week fris te houden. Daarvoor is het essentieel dat er continu wat frisse lucht de woning in kan. Gelukkig hebben de meeste moderne woningen bijvoorbeeld luchtroosters, die opengezet kunnen worden. Het is echt aan te raden om deze roosters open te zetten. Een klein rooster kan al heel wat verschil maken wanneer het gaat om gezonde lucht!

3. Stop met roken

Nog zo’n simpele en ook nog heel voordelige oplossing: stop met roken! Door te roken vergiftig je de lucht in de woning continu en daar kan geen luchtrooster tegen op. Ben je niet van plan te stoppen? Rook dan zoveel mogelijk buiten. Op deze manier voorkom je dat slechte stoffen in huis blijven hangen en daar bewijs je zowel mens als huisdier een dienst mee!

4. Verminder vocht in huis

Vocht vermindert de luchtkwaliteit in je huis. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de hoeveelheid vocht te verminderen. Hang jij bijvoorbeeld je was binnen te drogen? Probeer dat voortaan zoveel mogelijk buiten te doen, zodat het vocht uit het wasgoed niet in huis blijft hangen. Verder is het handig om na het douchen de muren van de douche met een handdoek droog te maken. Zo hebben de druppels op de muur geen kans om te verdampen. Een derde zaak waar je op kunt letten: als je kookt, hou dan zoveel mogelijk het deksel op de pan. Zo voorkom je dat er veel damp (vocht dus) vrijkomt.

5. Laat je ventilatie controleren

Heeft jouw woning mechanische ventilatie? Dat is natuurlijk handig, maar ga er niet klakkeloos van uit dat het systeem optimaal blijft werken. Laat de ventilatie om de twee jaar controleren, zodat je zeker weet dat je nog steeds voldoende frisse lucht in de woning krijgt.

Met behulp van deze vijf praktische tips zorg jij ervoor dat de slechte lucht uit je huis verdwijnt. Daarvoor in de plaats stroomt de frisse lucht binnen. Geniet van die gezonde lucht met volle teugen!

Related Posts

1 Reactie

Maria Mesman 23 november 2019 - 18:34

ook belangrijk bij het verninderen van vocht in huis is het feit dat vochtige lucht zich moeilijker laat verwarmen dan droge lucht en verlaagt zo de stookkosten

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.