Home Klustips Zelf glas plaatsen – handig stappenplan

Zelf glas plaatsen – handig stappenplan

Door bouwsuper

Stapje per stapje

Zelf glas plaatsen: met het juiste stappenplan zal je zien dat het helemaal niet moeilijk is! Het bespaart je heel wat geld en moeite. En je hebt nog vele jaren plezier aan het zien van je eigen werk. Wat je zelf doet, doe je bovendien ook beter. Ga vandaag nog aan de slag met deze stap-per-stap uitleg, en plaats je glas als een echte professional! Dit stappenplan geeft je bij elk onderdeel de uitleg die je nodig hebt voor een perfect en moeiteloos resultaat.

Goed begonnen is half gewonnen.

Maak de oppervlaktes en het raamwerk volledig schoon en vetvrij met behulp van een doek en een sopje. Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt om vlot te kunnen werken:

  • het glas
  • lintmeter
  • stanleymes
  • hamer en nagels
  • knijptang
  • celband
  • lattenmes
  • glaszuiger
  • twee kunststof blokjes

Meten is weten.

Ga nauwkeurig aan de slag om het glas correct op te meten. Er zijn twee manieren van meten. Zorg ervoor dat het glas niet te klein is, zodat het goed past, of niet te groot, zodat er geen beknelling is.
Dagmaat: van glaslat tot glaslat. Bekijk de diepte van de sponning en tel op basis hiervan enkele millimeters bij het glas op.

Strakke maat: van sponning tot sponning. Trek ongeveer 7 millimeter af.

Oud glas verwijderen.

Snij het oude glas weg door met een stanleymes langs de kit te gaan. Met het lattenmes en de hamer verwijder je de glaslatten. Neem het glas dan met behulp van glaszuigers uit het frame en plaats het voorzichtig staand of liggend neer, weg van de werkplek.

Voorbereiding nieuw glas.

Maak zowel het glas als de omgeving schoon. Verwijder met een nijptang oude spijkers en trek de oude kit weg. Lijmresten of ander vuil verwijder je met een sopje en krabbertje. Zorg voor een propere werkomgeving zodat je je optimaal kan concentreren. Hierdoor voorkom je ook ongelukken.

Plaatsing glasband en kunststofblokjes.

De nieuwe band plak je op ongeveer twee mm van de sponningsrand. Zet ook twee kunststofblokjes op ongeveer twee centimeter van de hoeken onderaan zodat het glas erop kan steunen. Deze zorgen voor ventilatie en voorkomen lekken.

Plaatsing nieuw glas.

Zet het nieuw glas in de sponning en stel het goed af, zodat het stevig in de sponning staat. De sticker plaats je naar de buitenkant. Bevestig de glaslatten met hamer en nagels, of gebruik een tacker indien nodig. Werk de sponning af door deze rondom te vullen met een overschilderbare kit (vermijd siliconen!).

Klaar!

Als alles goed is verlopen, kan je genieten van het zicht van je eigen werk. Onthoud de volgende veiligheidsmaatregelen voor al je karweitjes in en rond het huis:
– zorg voor een schone werkomgeving
– gebruik steeds professioneel materiaal
– lees de instructies duidelijk en volg ze nauwgezet
Bij twijfel doe je beroep op een professional, die je kan verder helpen bij het correct verwijderen van je oud glas en/of het plaatsen van je nieuw glas.

Related Posts

2 Reacties

Kyra 10 januari 2019 - 11:39

Zelf glas plaatsen, het lijkt me erg lastig, maar niet onmogelijk. Zo te lezen heb je wel allerlei gereedschap voor deze taak nodig. Ik ga even kijken of ik wat van mijn oom kan lenen, anders schakel ik een glaszetbedrijf in.

Antwoord
Kyra 10 januari 2019 - 11:39

Zelf glas plaatsen, het lijkt me erg lastig, maar niet onmogelijk. Zo te lezen heb je wel allerlei gereedschap voor deze taak nodig. Ik ga even kijken of ik wat van mijn oom kan lenen, anders schakel ik een glaszetbedrijf in.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.