Home RuimteHal Je woning voorbereiden op ouderdom

Je woning voorbereiden op ouderdom

Door bouwsuper

Op latere leeftijd kunnen zich allerlei ouderdomsverschijnselen voordoen. Dit kan voor mindere mobiliteit zorgen. Om onveilige situaties te voorkomen is het daarom aan te raden om Je woning aan te passen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat senioren langer veilig thuis kunnen blijven wonen. Dit kan een permanente oplossing zijn maar is ook een tussenoplossing. In Nederland is er een groot tekort aan seniorenwoningen en dat maakt het lastig want de wachttijden kunnen vrij lang zijn. Wij geven je wat tips waarmee je permanent of tijdelijk thuis kunt blijven wonen.

Instapbad of inloop douche

Bij verminderde mobiliteit is normaal bad niet ideaal. De opstap is erg hoog en de ondergrond is glad waardoor gevaar voor uitglijden groter wordt. Met een instapbad kun je via een deurtje aan de zijkant van het bad naar binnen gaan. Daarmee ga je de hoge opstap uit de weg. Vaak is er bij een instapbad ook de mogelijkheid om zittend te douchen.

Een ander alternatief is een inloopdouche. Door een inloopdouche te installeren kun je makkelijk de douche in en uit lopen. Je kunt ook wandsteunen installeren en een zitting in de douche plaatsen voor extra veiligheid.

Traplift

Versleten knieën is een veelvoorkomend probleem onder ouderen. Dit kan het traplopen erg vermoeiend en vooral onveilig maken. Om je toch vrijuit in je woning te kunnen voortbewegen kun je een traplift kopen of huren. Er wordt dan een rail op de trap geplaatst en met de stoellift kun je jezelf dan gemakkelijk naar boven en beneden verplaatsen. Je kunt de volgende link bekijken voor meer informatie en de prijs van een traplift.

Rolstoel keuken

Ben je een rolstoelgebruiker maar wil je toch Je keuken blijven gebruiken. Er zijn keukenbedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van rolstoelvriendelijke keukens. Deze extra lage keuken zal ervoor zorgen dat je overal bij kunt. Je bent zo niet meer afhankelijk van anderen.

Kleinere woningaanpassingen

Er zijn ook kleinere woningaanpassingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel kunt blijven wonen:

  • Plaats voldoende rookmelders
  • Plaats een gasfornuis met vlambeveiliging
  • Hendelkranen in plaats van draaikanen
  • Een of meerdere noodknoppen
  • Slimme verwarming
  • Lichtknoppen koppelen aan een afstandsbediening

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.