Daar staat hij dan voor je deur: het voertuig dat ervoor zorgt dat je overal kunt komen. Maar zonder het juiste onderhoud zal je auto je spoedig zijn gebreken tonen en wordt reizen een lastig verhaal. Wat zijn nu de beste stappen te nemen? Hier volgen wat tips.
In dit artikel:
1. APK.
Al ruim dertig jaar bestaat de Apk-keuring. Het maakt de wegen van dit land een stuk veiliger. Meer dan 70 procent van de keuringen gebeurt in combinatie met een onderhoudsbeurt. Gebreken worden hersteld en dat voorkomt afkeuring van de auto. Of je nu een auto hebt uit de jaren negentig of een vrij recente versie; iedereen zal omwille van verkeersveiligheid de auto moeten laten keuren. Maar buiten veiligheid profiteert ook het milieu, want na een Apk-keuring kun je schoner rijden.
2. Let op je airco systeem.
Wie denkt dat airconditioning enkel voor luxe dient in een auto, heeft het mis. Airco houdt je zicht tijdens het rijden optimaal doordat de ramen niet beslaan. Ook is de juiste temperatuur tijdens het rijden natuurlijk een voorwaarde om veilig op de weg te gaan. Maar een slecht onderhouden airco zorgt voor defecten die de prestaties hevig verminderen. In de betere, reguliere check-ups wordt de airco meegenomen in het onderhoud. Via een diagnose wordt de elektronica gecontroleerd en via een lek- en druktest wordt de airco weer herstelt, indien nodig.
3. Voor groot onderhoud: kies verstandig.
Natuurlijk is de ‘grote beurt’ voornaam. Belangrijk is om te onderzoeken wat voor onderhoud noodzakelijk is. Het is beter wat meer geld uit te geven voor bekwaam vakmanschap dan dat je vanwege knullig reparatiewerk stilstaat langs de weg. Kijk bijvoorbeeld naar garages die samenwerkingen met producenten zijn aangegaan. Dit maakt het namelijk makkelijker indien er leveringen van auto-onderdelen gemaakt moeten worden. Het is ook niet vreemd na te gaan of het personeel geschoold is. In bijvoorbeeld software-updates of cursussen. Nog een tip: sta stil bij fabrieksgarantie. Blijft de garantie bestaan indien de garage met je auto aan de slag gaat? Goede vragen om vooraf te stellen.
4. Wees alert: remmen.
De meeste mensen staan er nauwelijks bij stil, maar wat gebeurt er als je remmen niet goed functioneren? Een dramatisch scenario volgt. Wanneer een garage een reparatie of onderhoudsbeurt uitvoert is het van belang ook remsystemen de nodige aandacht te geven. Nogmaals: wat kan de garage leveren? Zijn bijvoorbeeld remsystemen of onderdelen te leveren? Heeft de reparateur kennis van remblokken, remklauwen of schijven en de problemen die het kan veroorzaken? Of het nu gaat om losse componenten of complete remsystemen (mechanisch, hydraulisch en elektronisch), van belang is dat alle onderdelen perfect op elkaar afgestemd worden, zodat u zonder zorgen veilig de weg op kunt.
5. Verzeker verstandig.
Verzekeringen: ze zijn noodzakelijk, maar vaak is het regelwerk. Toch is het essentieel stil te staan bij de verzekering. Wat is bijvoorbeeld een passende dekking? Hoe verloopt het proces bij eventuele schade? Dit zijn zaken die latere kopzorgen voorkomen. Denk bij het afsluiten van een verzekering ook aan: pechhulp, of de verzekering uitgaat van aanschafwaarde of dagwaarde, vervangend vervoer en de hoogte van de rente.
6. Wat gebeurt er eenmaal over de grens?
We komen er vaak achter dat veel diensten van producten of garanties ophouden zodra je over de landsgrenzen bent. Indien er iets buiten Nederland gebeurt, waar kun je dan terecht? Een internationale garantieregeling is dus voornaam wanneer de auto de grenzen passeert. Veel regelingen zorgen ervoor dat ze de auto naar de dichtstbijzijnde garage slepen. Belangrijk is om te bekijken of de regeling geldt binnen heel Europa. Ook is het zinvol om na te gaan wat er gebeurt als er een verkeerde of ontoereikende reparatie is uitgevoerd op de auto. Kun je bijvoorbeeld kosteloos bij je eigen garage terecht indien er iets bij een buitenlandse reparatie is misgegaan? Informeren bij de garage is een absolute aanrader.
En als laatste opmerking: topkwaliteit hoeft niet ontzettend duur te zijn. Er zijn voldoende garages die voor een betaalbare prijs vakkundig onderhoud of reparaties uitvoeren. Het eist wat inzet, maar met de juiste voorbereidingen is het veilig rijden. Voor nu en in de toekomst.
1 Reactie
Goede tips voor auto-onderhoud! Niet besparen op de reparateur is even belangrijk als niet besparen op auto-onderdelen. Je kunt alles tegenwoordig online bestellen. Prettig, dat dit zo makkelijk kan. Zolang je er maar voor zorgt dat je gekeurde kwaliteit (en als het even kan: merkartikelen) in handen krijgt, is er niets aan de hand. Elke zichzelf respecterende online onderdelenshop verkoopt kwalitatief behoorlijke producten.