Badkamer Verlaagd plafond in badkamer maken

Gepubliceerd op 22 juni, 2016 | door bouwsuper

2

Verlaagd plafond maken in je badkamer

Wil je graag je badkamer renoveren, dan is het maken van een verlaagd plafond daarin een goede keuze. Het plaatsen van een verlaagd plafond in de badkamer zorgt ervoor dat isolatie makkelijker kan worden aangebracht. Ook is het mogelijk om een verlaagd plafond met spotjes aan te brengen. Een verlaagd plafond geeft niet alleen meer ruimte, maar draagt ook bij aan een betere isolatie tegen tocht en kou.

Verlaagd plafond in badkamer maken

Hoe maak je een verlaagd plafond?

Ten eerste zal een er nieuwe draagconstructie gemaakt moeten worden, door middel van een houten lattenwerk. Denk hierbij aan het gebruiken van de juiste pluggen, waarbij de lattenbanen op 40cm van elkaar worden bevestigd. De plafondpanelen behoren op het lattenwerk geschroefd te worden. Wanneer je een verlaagd plafond met spotjes wil aanbrengen dan dien je een kabel mee te trekken bij het bevestigen van de draagconstructie.

Bepaal de afmetingen van het plafond

Na het bevestigen van het draagwerk ga je kijken tot hoever het plafond kan zakken of terwijl je bepaalt de hoogte. Je meet de hoogte die je wilt hebben en gebruikt daarvoor staanders, die je monteert tegen het lattenwerk. Bij het bevestigen van de staanders kijk je direct ook naar de afmetingen van de isolatieplaten, zodat je die niet meer apart hoeft te meten en deze er zo tussen passen. Met een waterpas en een bijvoorbeeld een stuk controleer je of alles recht en goed afgemeten is. Vervolgens bevestig je de framelatten met behulp van schroeven en pluggen. De framelatten dienen evenwijdig en gelijk met de onderkant van de staanders vastgeschroefd te worden.

Bevestigen van de plafondpanelen

Het frame is bevestigt dus kan de isolatie worden aangebracht. Breng de isolatie aan op de balken en denk hierbij ook aan de balken die verticaal liggen, waardoor je een mooie gesloten isolatielaag krijgt. Na het aanbrengen van de isolatie kunnen de plafondpanelen bevestigt worden. Aan de linkerzijde begin je met het vastschroeven van het eerste plafondpaneel. Daarbij dien je gebruik te maken van gipsplaatschroeven. Denk bij de muurzijde aan een uitzetruimte, die later afgewerkt wordt met een afwerklat. Bij het bevestigen van de panelen bevestig je eerst de korte zijde tegen de korte zijde gevolgd door de lange zijde.

Bevestigen van spotjes aan het plafond

Wanneer je op het einde komt van de rij dan meet je de overgebleven ruimte op, waarbij je een stuk van een nieuw paneel gebruikt. De volgende rij ga je hier mee verder zodat je een gelijkmatig zicht vermijdt. Na het bevestigen van de plafondplaten kun je de gaten gaan boren voor de spotjes. Voor een verlaagd plafond met spotjes gebruik je een grote gatenboor waarmee je de gaten voor de spotjes kunt boren. De al eerder aangebrachte kabel trek je dan door naar de volgende spot.

Plafond afwerken

Wanneer dat klaar is ga je voor het afwerken en werk je de naden af. De voegen werk je af met voegpasta en een plamuurmes waarna je het een dag laat drogen. Het enige wat nog rest is het afwerken van de buitenranden, waarbij je montagekit gebruikt om de afwerklatten vast te zetten.

Met een helder plan maak je, je eigen verlaagde plafond in de badkamer

Een verlaagd plafond maken in de badkamer kun je volledig zelf doen of laten uitbesteden. Wanneer je deze klus zelf wilt klaren dan liggen de kosten van de benodigde materialen tussen de 15 en 25 euro per vierkante meter. Natuurlijk kan het ook uitbesteed worden aan een professionele timmerman, maar dan zal de prijs een stuk hoger liggen dan wanneer je het zelf doet. Met een goed en helder stappenplan is het echter heel goed mogelijk om zelf een verlaagd plafond met spotjes in de badkamer aan te brengen.


Over de auteur2 Responses to Verlaagd plafond maken in je badkamer

 1. Henk says:

  Beste,

  Ik heb het plafond in mijn badkamer verlaagd. Het plafond is afgewerkt. De randen moeten nog gekit worden. Daarna kan ik het plafond verven…

  Ik weet nou niet met welke kit ik de randen van het plafond moet afwerken. Sylicon of Acrilaat kit? Kunt u mij helpen? Ik hoor het graag!
  Alvast bedankt

  • TRH Klus&Montage says:

   Siliconenkit stoot verf af. Acrylaat is overschilderbaar.

   Ik gebruik zelf voor bijvoorbeeld verven van muren om een strakke naad te krijgen kit acrylaat van de spectrum verkrijgbaar bij de action… goedkoper

   Voor zo’n naadje maakt het niet zo heel veel uit.

   Je zou ook een hoeklijn of witte plint kunnen gebruiken. Montage kit erop en plakken.

   Beetje laat deze reactie maar toch.

   Mvg.
   Thomas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven ↑