Besparen op je maandelijkse kosten, wie wil dat nou niet. Met de opkomst van duurzame energie hebben we een mooi alternatief. Maar als dit nou echt goedkoper zou zijn, waarom zouden de daken in Nederland dan niet vol liggen met zonnepanelen? Wij hebben voor jou antwoord gezocht op de 5 bekendste fabeltje bij bezitters van zonnepanelen. Wat zeggen zij precies?
In dit artikel:
- 1 Stelling 1: Iedere huisbezitter kan energie-onafhankelijk worden en zijn contract bij zijn energieleverancier opzeggen!
- 2 Stelling 2: Alle subsidies op zonnepanelen zijn verdwenen, het loont dan toch niet meer om ze aan te schaffen?
- 3 Stelling 4: Zonnepanelen in Nederland zijn niet rendabel. De zon schijnt simpelweg niet voldoende!
- 4 Stelling 5: Zonnepanelen zijn vele malen goedkoper als je ze huurt!
Stelling 1: Iedere huisbezitter kan energie-onafhankelijk worden en zijn contract bij zijn energieleverancier opzeggen!
Nee, dat is net iets te rooskleurig. De oppervlakte van je dak bepaalt hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen. Op een gemiddeld dakoppervlak kan je ongeveer 12 panelen kwijt. Uiteraard wordt het aantal panelen verder beïnvloed door de aanwezigheid van een dakraam, dakkapel of schoorsteen en de ligging t.o.v. de zon.
Maar met 12 panelen kan je al snel 50% van je totale energieverbruik opwekken bij een 4 persoonshuishouden en zelfs 70% bij een 3 persoonshuishouden. Let wel, ieder huishouden kent zijn eigen energieverbruik, dus dit is slechts een indicatie. Echter of de energieprijs nu daalt of stijgt, zonne-energie is gratis, dag in dag uit.
Je energiecontract opzeggen zal echter niet lukken, omdat je panelen geen energie opwekken als de zon ondergaat en je het niet opslaat in grote accu’s. Elektriciteit van je energiebedrijf heb je dus ’s avonds nodig om bijvoorbeeld tv te kijken of de was te doen. Alle energie die je overdag extra opwekt, kan je wel verrekenen met je energiebedrijf. Op deze manier kun je dus geld terugverdienen met zonnepanelen.
Stelling 2: Alle subsidies op zonnepanelen zijn verdwenen, het loont dan toch niet meer om ze aan te schaffen?
Inderdaad, bijna alle subsidies op zonnepanelen zijn verdwenen. Echter dankzij een wijziging in de wet kan je als particuliere huiseigenaar wel de volledige btw op de aanschaf van jouw installatie terugvorderen bij de belasting. Bij 10 panelen levert dit al snel een voordeel op van zo’n 750 euro. En dit bedrag is meer dan de oude subsidie regeling van 650 euro ooit was. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen en je energieverbruik, wordt de terugverdientijd van zonnepanelen geschat op ongeveer 7 tot 10 jaar. Bij een lage spaarrente is het dus interessanter om je geld te investeren in zonnepanelen dan het op de bank te laten staan, als je het kan missen.
Stelling 3: Zonnepanelen zijn allemaal hetzelfde, er is nauwelijks verschil in prijs en opbrengst!
Zonnepanelen op het dak van een woning zien er inderdaad hetzelfde uit. Maar zeker niet alle zonnepanelen zijn hetzelfde, laat staan dat ze dezelfde hoeveelheid energie opwekken. Dit heeft te maken met het type materiaal dat wordt toegepast. We onderscheiden hierbij 3 soorten zonnepanelen:
- Monokristallijn
- Polykristallijn
- Dunne film
In het kort komt het erop neer dat Monokristallijn zonnepanelen, die gekenmerkt worden door de donker blauwe / zwarte uitstraling de meeste energie opwekken en daarom iets duurder zijn. Polykristallijn panelen zijn herkenbaar aan de lichtblauwe kleur met vaak een zilveren omlijsting. Deze panelen zijn iets goedkoper in aanschaf en wekken net iets minder op dan monokristallijn. Dunne film panelen worden vaak toegepast op grote gebouwen. Ze leveren de minste energie op maar zijn ook het goedkoopste in aanschaf.
Elk jaar wordt het rendement van zonnepanelen verbeterd. In 10 jaar tijd is het rendement op een zonnepaneel bijna verdubbeld van 125 Watt piek naar 250 Watt piek. Met minder panelen kan je dus meer energie opwekken en hoef je minder te investeren.
De meeste zonnepanelen zijn verder afkomstig uit China. De kwaliteit ervan hoeft niet onder te doen voor Europese merken. Hou er alleen rekening mee dat je bij kwaliteitsproblemen, wel je garantie moet kunnen claimen en dat de panelen kosteloos worden gewisseld.
Stelling 4: Zonnepanelen in Nederland zijn niet rendabel. De zon schijnt simpelweg niet voldoende!
Meten is weten, zeggen we in Nederland. En dat is maar goed ook, want zonnepanelen wekken ook bij minder fel zonlicht nog voldoende energie op voor een huishouden. Zonnepanelen werken ook niet beter bij een warmere temperatuur zoals bijvoorbeeld in Spanje. Sterker nog ze zijn het meest gebaat bij koeling door middel van de wind die langs en onder de panelen door kan gaan. Het rendement van je panelen wordt wel bepaald door de ligging
Stelling 5: Zonnepanelen zijn vele malen goedkoper als je ze huurt!
Zonnepanelen huren versus kopen. Wat is wijsheid? We kunnen uiteraard niet in jouw portemonnee kijken, maar bij huren voel je de lasten minder sterk in je portemonnee. Je betaalt maandelijks een klein bedrag, voor een looptijd van 10 jaar of langer. Als je deze bedragen echter bij elkaar optelt kom je al snel tot de conclusie dat je met kopen goedkoper uit zou zijn. Niet alleen omdat je geen jaarlijkse rente hoeft te betalen:
- Je kan als koper zijnde ook de btw terugvorderen bij de aanschaf van je installatie
- Je kan zelf je eigen merk uitkiezen.
- En je zit niet verbonden aan een bepaalde contractduur.