Home materiaal Alles wat je moet weten over Douglashout

Alles wat je moet weten over Douglashout

Door Marieke
Douglashout heeft een warme uitstraling

Wil je zelf je schutting, schuurtje, overkapping en tuinhuis maken en ben je op zoek naar een geschikte houtsoort? Overweeg dan eens Douglashout. Douglashout is een relatief onbekende houtsoort, wat ondertussen steeds populairder wordt. En dat heeft zo zijn redenen. In dit artikel vertellen wij je alles over Douglashout; waar komt het vandaan en wat zijn de voordelen.

Waar komt douglashout vandaan?

Deze houtsoort komt van de Douglasspar. Oorspronkelijk komt Douglashout uit het westen van Noord-Amerika. Daar wordt dit hout Oregon Pine genoemd. De Douglasspar slaat ook goed aan in het Europese klimaat en in de afgelopen decennia is de Douglasspar in grote hoeveelheden aangeplant in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk.

In Duitsland, maar ook in Oostenrijk, wordt dit hout al jarenlang gebruikt voor een diversiteit aan toepassingen. Sinds een aantal jaren is het ook in Nederland in opkomst voor bijvoorbeeld het maken van overkappingen, tuinmeubelen of schuttingen.

Een andere benaming voor Douglashout is ook wel Larikshout/Larixhout.

Douglashout komt van de Douglasspar

Duurzaamheid

Hout wordt ingedeeld in een duurzaamheidsklasse; van 1 tot 5. Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Hoe hoger de klasse, hoe sneller deze rottingsverschijnselen vertoont bij blootstelling aan de buitenlucht. Deze handige schema geeft de indeling aan en hoelang een houtsoort gemiddeld meegaat bij grondcontact.

 • Klasse 1: zeer duurzaam 25 jaar en langer
 • Klasse 2: duurzaam 15 – 25 jaar
 • Duurzaamheidsklasse 3: matig duurzaam 10 – 15 jaar
 • Klasse 4: weinig duurzaam 5 – 10 jaar
 • Klasse 5: niet duurzaam minder dan 5 jaar.

Douglashout heeft daarmee een matige duurzaamheid en zal gemiddeld 10 tot 15 jaar meegaan. Ter vergelijking; vurenhout en grenenhout vallen in duurzaamheidsklasse 5, eikenhout in klasse 2/3 en Azobéhout in klasse 1. Als je douglashout een behandeling geeft, dan zal het de levensduur verlengen.

Uitstraling

Douglashout heeft een wat rood- rozeachtige kleur en dat zorgt voor een warme uitstraling en een natuurlijk sfeer in je tuin. Door verwering zal het hout door de tijd heen verkleuren naar een egale grijsachtige kleur. Om dit grotendeels te voorkomen kun je het hout beitsen of in de olie zetten.

De voordelen

Douglashout wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Douglashout kent een tal van voordelen. We zetten ze voor je op een rij.

 • De kleur zorgt voor een warme uitstraling en daarmee kun je van je tuin een gezellige plek maken.
 • Het is een van de hardste naaldhoutsoorten in Europa
 • Relatief een goedkope houtsoort, maar wel van een uitstekende kwaliteit
 • Makkelijk te bewerken; te zagen en te schaven
 • Kent vele toepassingen, niet alleen voor buitengebruik, maar ook binnen kun je gebruik maken van douglashout
 • Sterk en duurzaam

Tip: Staal kan zorgen voor zwarte vlekken op het hout. Gebruik daarom bij voorkeur RVS bevestigingsmateriaal.

Lees ook: Nieuw hout oud laten lijken; 5 tips

Douglashout kent vele toepassingen, zowel binnen- als buitenshuis

Toepassingen

Douglashout is niet alleen geschikt voor het gebruik buitenshuis, ook binnenshuis kun je heel goed douglashout gebruiken. Buiten wordt het veel gebruikt voor het maken van veranda’s, overkappingen, pergola’s, tuinhuisjes, schuurtjes, schuttingen, tuinmeubelen en bruggetjes. Wil je het binnen gebruiken? Dan kun je denken aan vloeren, plafonds, wandbekledingen en lambriseringen. Kortom; erg veelzijdig hout dus.

Levensduur verlengen

Om de levensduur van het hout te verlengen kun je het hout een behandeling geven. Dit kan op een aantal manieren. Wil je het hout verven, kies dan voor speciale Douglasverf. Deze speciale verf werkt ook impregnerend en zorgt er dan voor dat het minder snel zal schimmelen.

Beitsen is ook een mogelijkheid. Je kunt kiezen voor transparante beits, maar ook voor beits in een andere kleur. Beits zorgt ervoor dat het hout een beschermlaagje krijgt.

Speciale douglasolie zorgt ervoor dat het hout wordt beschermd tegen weersinvloeden en dat het hout veel minder snel zal vergrijzen en de oorspronkelijke warme kleur behoudt.

Eenmaal een keer behandel? Zorg er dan voor dat je het ook goed bijhoudt en het hout regelmatig (volgens advies op de verpakking van de beits, verf of olie) opnieuw de behandeling geeft.

Douglasolie, -verf en beits is verkrijgbaar bij onder andere Bol.com

Lees ook: Open haard ombouwen naar inzet houtkachel voor meer rendement
Lees ook: Beitsen van hout in 8 simpele stappen

Related Posts