Home Klustips Vijf tips voor het plaatsen van keerwanden

Vijf tips voor het plaatsen van keerwanden

Door bouwsuper
Vijf tips voor het plaatsen van keerwanden

Baal je van de niveauverschillen in je tuin terwijl je het liefste wil gaan bouwen? Weet je niet wat je met de hoogteverschillen in je tuin aan moet? Dankzij keerwanden kun je de hoogteverschillen eenvoudig overwinnen. Een keerwand is een muur die gebruikt wordt om grond of water tegen te houden. Dat is ook de reden dat een keerwand in de meeste gevallen uit beton bestaat. Doordat een keerwand zorgt voor een scheiding, is deze uitstekend in staat om hoogteverschillen op te vangen. Op deze manier zorgt een keerwand er bijvoorbeeld voor dat de grond op zijn plaats blijft. In dit artikel geven we je vijf tips voor het plaatsen van keerwanden!

Tip 1: Informeer vooraf bij je gemeente!

Het klinkt wellicht vreemd, maar informeer altijd vooraf bij je gemeente naar de regelingen. Voor sommige keerwanden dien je namelijk een bouwvergunning aan te vragen en dat kun je beter vooraf weten.

Tip 2: Verenig het nuttige met het aangename

Tip 2 Verenig het nuttige met het aangename

Een keerwand is in eerste instantie vooral erg functioneel. Je kunt deze nuttige eigenschap echter ook combineren met het aangename door van je keerwand iets moois te maken. Allereerst kun je kiezen voor een houten keerwand in plaats van de traditionele betonnen keerwand. Toch eentje van beton? Die kun je natuurlijk ook in verschillende kleuren krijgen of zelf mooier maken met bijvoorbeeld natuursteen of steenstrips. Daarnaast kiezen mensen er soms voor om klimplanten tegen de keerwand te plaatsen.

Tip 3: Let op de afvoer van het regenwater

In de meeste gevallen wordt er een keerwand in de tuin geplaatst om hoogteverschillen op te vangen. In dat geval is het verstandig om vooraf al na te denken over de afvoer van het regenwater. De wand zorgt er immers voor dat regen tegen gehouden wordt. En het is uiteraard niet de bedoeling dat het regenwater zich gaat verzamelen aan een kant van de wand. Daarom dien je vooraf al goed na te denken over de manier waarop je het opgehoopte regenwater af wil voeren. Zo voorkom je een hoop problemen nadat je de wand daadwerkelijk hebt geplaatst.

Tip 4: Gebruik een waterpas

Het is van cruciaal belang dat de keerwand recht wordt weggezet. Een waterpas is daarom onmisbaar wanneer je de keerwand in je tuin wilt gaan plaatsen.

Lees ook: 6 tips voor de aanleg van een nieuwe tuin

Tip 5: Graaf de keerwand in

Voor het beste resultaat dien je een keerwand in te graven. Graaf hiervoor eerst een diepe gleuf. Vervolgens voorzie je deze van een een laagje stabilisé. Hierop kun je de keerwand op plaatsen. Daarna is het belangrijk om de gleuf verder op te vullen met stabilisé en dit een paar dagen uit te laten harden. Nadat dit gebeurd is, kun je de keerwand eventueel nog aanvullen met grond. Hierdoor lijkt het alsof de gleuf niet bestaat. De muur gaat bovendien naadloos over in de grond.

Op internet zijn er diverse webshops te vinden waar je keerwanden kunt bestellen. Zo kun je keerwanden bij Betondingen.nl bestellen voor een scherpe prijs.

Met deze tips zou je in principe aan de slag moeten kunnen met het bouwen van je eigen keerwand in je tuin. Veel succes!

Lees ook: Tips voor een mooie onderhoudsvriendelijke tuin
Lees ook: Een omheining rondom je tuin; 10 mogelijkheden

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.