Home RuimteTuin 6 tips voor de aanleg van een nieuwe tuin

6 tips voor de aanleg van een nieuwe tuin

Door Judith

Een nieuwe tuin aanleggen is geen kleinigheid. Misschien wil jij graag een nieuwe indeling proberen. Of vind je het gewoon niet meer mooi zoals de tuin eruitziet. Heb je een nieuwbouwwoning, dan moet je de tuin helemaal vanaf het begin gaan opbouwen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een nieuwe tuin aanleggen? Met deze 6 tips is het aanleggen van een nieuwe tuin eenvoudig en overzichtelijk.

1. Maak een mooi plan

Allereerst maak je een plan van wat je eigenlijk wilt. Het liefst doe je dat met tekeningen. Er zijn diverse apps waarmee je kunt werken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon schetsen en indelingen maken op papier. De indeling is in eerste instantie vooral bedoeld om ideeën op te doen. Denk alvast aan:

  • Waar is de zon op welk moment van de dag?
  • Waar wil je planten, waar wil je gras en waar wil je bestrating?
  • Wil je ook een tuinhuis, veranda of een speeltoestel? 
Een mooi plan maken voor de tuin

2. De oude tuin verwijderen

Je zult voor de aanleg van je nieuwe tuin waarschijnlijk (delen van) de oude tuin moeten verwijderen. Graszoden, onkruid en beplanting kun je eenvoudig weghalen met een grondfrees. De frees zorgt ervoor dat je niet de hele tuin hoeft om te spitten. Je kunt een grondfrees en ander zwaar gereedschap huren, bijvoorbeeld bij RentSetGo. Wil je een geheel andere indeling in je tuin? Dan verwijder je ook de oude bestrating. Verwijder daarbij ook de onderliggende zandlaag als je op die plek liever gras of grond hebt.

3. Zet de nieuwe indeling op

Tijd om de nieuwe indeling van de tuin op te zetten. Dat doe je door middel van touwtjes en paaltjes. Maak voor jezelf duidelijk waar de nieuwe bestrating komt, waar je graszoden wilt leggen en waar je beplanting komt. Uiteraard zet je de delen waar je wilt bouwen, bijvoorbeeld de plek van het tuinhuisje, ook af. Zo krijg je alvast wat gevoel voor de indeling van de tuin en kun je dingen nog aanpassen als je het toch anders wilt.

4. Begin met funderingen en leidingwerk

Wil je in je nieuwe tuin graag een tuinhuis, een veranda of een ander bouwsel plaatsen? Dan begin je de aanleg van je nieuwe tuin met het plaatsen van de juiste fundering. De fundering hangt af van de grootte van je bouwwerk. Een tuinhuisje kan bijvoorbeeld gewoon geplaatst worden op tegels, of op houten staanders. Een veranda is doorgaans groter en zwaarder en die zal dus ook wat beter gefundeerd moeten zijn. Naast funderingen leg je in deze fase ook leidingwerk aan. Elektrische kabels kunnen ingegraven worden en misschien wil je ook graag een buitenkraan in de tuin. Dit is het moment om dergelijke structuren aan te leggen.

Fundering aanleggen in de tuin

5. De bestrating

Het aanleggen van de bestrating is vaak het meeste werk. Daarnaast vormt de bestrating de basis voor de rest van de tuin. Voor bestrating begin je met het afgraven van minimaal 20 cm grond. Daarna stort je zand in het gat, waarna je kunt gaan bestraten. Houd rekening met deze zaken:

  • Bestraten kan op meerdere manieren. Bekijk filmpjes met instructies als je niet precies weet hoe het moet.
  • Ben je zelf niet handig of heb je geen ervaring? Doe het dan niet zelf, maar laat het doen door een professional.

6. Het aanleggen van gras en borders

Wanneer de ‘harde’ delen van de tuin klaar zijn, is het tijd voor de aanleg van gras en borders. Je begint met het goed doorwerken van de grond. Verwijder onkruid en maak de grond mooi vlak. Voor het aanleggen van een gazon maak je de grond vlak met een tuinroller. Vervolgens kun je ervoor kiezen om gras te zaaien of om graszoden te leggen. De borders kun je als laatste indelen met een aantal mooie planten en/of bloembollen.

Aanleggen van een grasveld

Een nieuwe tuin aanleggen is vooral een kwestie van genoeg tijd ervoor nemen. Het is een grote klus, die niet in een middagje werk gepiept is. Maar het is wel ontzettend leuk om te zien hoe de tuin langzaam een nieuwe vorm krijgt. En met deze 6 stappen weet je precies welke volgorde het handigst is om aan te houden bij de aanleg van je tuin.

Related Posts