Home Wonen Open haard ombouwen naar inzet houtkachel voor meer rendement

Open haard ombouwen naar inzet houtkachel voor meer rendement

Door bouwsuper
Inzet houtkachel

Een open haard is gezellig, romantisch en bovendien heb je ook warmte wanneer het elektriciteitsnetwerk het laat afweten. Toch kent een open haard ook een aantal nadelen die vooral verband houden met het rendement. Zo biedt een open haard 10 tot 20% rendement terwijl een inzethaard 70 tot 90% rendement oplevert. Daarom is het aangeraden om jouw open haard om te bouwen naar een inzet houtkachel. Dan behoud je de voordelen van een open haard, maar counter je ook de nadelen ervan.

Open haard niet efficiënt

Het enige waar een open haard efficiënt in is, is in het afkoelen van jouw huis. In de praktijk geeft een open haard 10 tot 20% rendement, afhankelijk van het seizoen. En dat is veel te weinig. Onlogisch is dat slechte rendement niet, want een brandende open haard heeft tot 80% ballastlucht nodig. Doordat de open haard een breed kanaal heeft en de lucht makkelijk uit je woonkamer kan onttrekken wordt er veel (koude) lucht aangetrokken door kiertjes en ventilatieroosters.

Doordat de warme lucht makkelijk kan stijgen door de brede schoorsteen zuigt jouw woning automatisch koude lucht naar binnen. Voel maar even aan de kiertjes aan de ramen en deuren: je voelt de koude lucht zo naar binnen stromen! Vooral tijdens de winter, wanneer de buitenlucht extreem koud is.

Terwijl een open haard niet efficiënt is, kunnen we dat van een inzet houtkachel wel zeggen. Een inzet houtkachel met een zelf te beheersen luchttoevoer heeft ook buitenlucht nodig, maar veel minder dan een open haard. Daarnaast is het flexibele kanaal wat door de schoorsteen wordt getrokken bij de installatie van een inzetkachel veel kleiner. Hierdoor geeft een inzethaard 70 tot 90% rendement, waardoor de investering zich snel terug zal verdienen. Zo blijft je huis lekker warm. Dat is niet alleen gezellig maar ook nog eens goed voor jouw geldbuidel!

Tot slot weet een inzet houtkachel de beschikbare ruimte veel efficiënter te benutten. Zo biedt het wegnemen van de schouw extra ruimte om te ravotten, te genieten en samen te zijn.

Noodzakelijk bij balanssystemen

In sommige gevallen is het gebruik van een inzethaard met een eigen luchtaanvoer en -afvoer zelfs noodzakelijk. Dat is vooral het geval bij passiefhuizen die met balansventilatie zijn uitgerust.

Bij balansventilatie wordt de warmte van de afgevoerde lucht uit bijvoorbeeld de keuken of de badkamer hergebruikt. Hierdoor bespaar je op de energierekening.

Cruciaal voor dit systeem is dat de luchtstromen in de woning in balans zijn. Het grote probleem van een open haard is dat het automatisch voor een onbalans zorgt waardoor alle voordelen verloren gaan.

Open haard of inzet houtkachel

Fijnstof in houtrook niet in je kamer

Bij de verbranding van hout komt er houtrook vrij. Die houtrook bestaat uit verschillende gevaarlijke stoffen. Bij een open haard kan bij het stoken van bijvoorbeeld nat hout een deel van de verbrandingsrook rechtstreeks in de woning terecht komen en dat is schadelijk voor jouw gezondheid. Tip nummer 1 is dus om altijd te stoken met schoon en droog haardhout.

Uiteraard wil je bovenstaande niet en zoveel mogelijk beperken. Een inzet houtkachel is de ideale oplossing hiervoor. Het hout wordt tot wel 10x beter verbrand en de houtrook wordt veel beter afgezogen, waardoor er minder fijnstof vrijkomt. Dat is zowel aangenamer als gezonder.

Snel terugverdienen kosten ombouwen open haard naar inzethaard

Aan het ombouwen van een open haard naar een inzethaard zijn natuurlijk een aantal kosten verbonden. Hoe hoog die oplopen, verschilt van situatie tot situatie. De vraag of je zelf een en ander kan doen of integraal beroep moet doen op een professionele installateur, speelt bijvoorbeeld een rol. Maar daarnaast beïnvloedt ook de staat van het rookkanaal het prijskaartje. De richtcijfers zijn met andere woorden heel uiteenlopend:

  • Kosten inzethaard: +/- €2.500,-
  • Materiaal aansluiten bestaand kanaal: +/- €500,- / Nieuw flexibel kanaal: +/- €1500,-
  • Installatie: €500 – €750

De kosten zullen variëren tussen de €3500 en €5750 voor het installeren van de inzetkachel inclusief materiaal. Het is een investering, die binnen enkele jaren terugverdiend kan zijn. De jaarlijkse besparing bedraagt ongeveer €250,- tot €750,-. Indien je zelf voor haardhout zorgt, kan de besparing zelfs nog hoger oplopen. Bovendien ziet zo’n inzet houtkachel er ook nog eens goed uit, wat jouw woning een hedendaagse look oplevert. Kortom: in een mum van tijd heeft een inzet houtkachel zichzelf terug weten te verdienen. Alleen maar voordelen, dus.

Related Posts