Home Geen categorie Zo maak je je slaapkamer écht donker!

Zo maak je je slaapkamer écht donker!

Door Marieke
Donker

Veel mensen hebben er last en kunnen er niet goed van slapen; licht dat door de kiertjes van de gordijnen je slaapkamer binnenkomt, of door de spleet onder de deur door. Of van de rode cijfers van je wekker. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om je slaapkamer optimaal te verduisteren. In dit artikel gaan we op de mogelijkheden in. Je leest 6 tips om je slaapkamer écht donker te maken.

Tip 1: Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen zijn gordijnen die aan de achterkant gevoerd zijn met een stof dat geen licht doorlaat. Op deze manier heb je wel mooie gordijnen in je slaapkamer hangen, die perfect passen bij het interieur, maar het laat geen licht door. Enig nadeel kan wel zijn dat er nog licht aan de zijkanten en aan de onderkant van het gordijn doorkomt. Het is immers niet nauwkeurig sluitend aan je kozijnen. Het is dus niet 100% verduisterend.

Tip 2: Verduisterende rolgordijnen

Rolgordijnen zijn in die zin beter dan verduisterende gordijnen. Rolgordijnen sluiten vrijwel nauwkeurig aan op de kozijnen en daardoor heb je dus nauwelijks lichtinval. De rolgordijnen zijn aan de achterkant voorzien van een materiaal dat geen licht doorlaat. Wil je er helemaal zeker van zijn dat er geen streepje licht naar binnen komt? Kies dan voor een geleidingsrail aan de zijkanten. Daarmee sluit je het helemaal af. Daarnaast kun je er ook nog voor kiezen om er overgordijnen voor te hangen. Daarmee komt er nog minder licht door, en heb je ook meer sfeer in je slaapkamer en een betere akoestiek.

LEESTIP: Hoe verbeter je de akoestiek in je huis? 7 tips

Tip 3: Verduisterende raamfolie

Deze tip is een drastische. Je kunt een verduisterende raamfolie op je raam plakken. Maar het nadeel is dat je het er niet vanaf kunt halen en dat het overdag dus ook donker is. Voor velen zal dat ook niet helemaal de oplossing zijn, maar voor sommige ramen in je huis kan dat wel weer ideaal zijn.

Tip 4: Rolluiken

Als je het echt donker wilt hebben dan zijn rolluiken de meest ideale oplossing. Het is niet alleen een zeer goede verduistering, het heeft nog veel meer voordelen. Ze zorgen voor een goede isolatie en het is bovendien niet aantrekkelijk voor inbrekers. In de zomer als het erg warm is en de zon op je raam schijnt, kan het ook verstandig zijn om rolluiken te sluiten om het zo wat koeler te houden in je slaapkamer. En daardoor heb je ook weer een betere nachtrust.

Rolluiken worden aan de buitenkant gemonteerd en zijn vanaf de binnenkant elektrisch te bedienen. In de slaapkamer kun je dan nog overgordijnen hangen ter decoratie en voor de akoestiek. Gordijnen geven toch een warmere en gezelligere sfeer in je slaapkamer.

Tip 5: Tochtstopper

Soms is het geval dat er zo’n irritant lichtstrookje onder de deur vandaan komt. De oplossing hiervoor is heel simpel. Leg er een tochtstopper voor en het licht zal niet meer naar binnen komen. Of plak een tochtstrip aan de deur die tot aan de grond komt.

Tip 6: Zet apparatuur uit

De wekker met rode cijfers, je telefoon die oplicht als er een berichtje binnenkomt. Het aan-/uitknopje in het hoekje van de tv. Allemaal dingen die licht geven in je slaapkamer. Wil je dat het echt donker is? Haal dan alle apparatuur uit je slaapkamer weg, of zorg er in ieder geval voor dat je geen last hebt dan het licht wat het uitstraalt. Sommige lichtjes zijn ook prima af te dichten met een stukje zwart dik tape.

Hoe zorg jij ervoor dat er geen licht je slaapkamer binnenkomt?

Related Posts