Elk jaar weer krijg je de jaarafrekening van je energiemaatschappij in de bus of in de mail. Elk jaar weer is het spannend of je terug moet betalen en hoeveel je dan terug moet betalen, of dat je misschien zelfs terugkrijgt en hoeveel je terugkrijgt. Daarbij krijg je ook te horen wat je maandelijks termijnbedrag zal worden. Door van energiemaatschappij over te stappen kun je flink wat geld besparen. Doe dit echter wel op tijd. In dit artikel geven wij je een aantal tips.
In dit artikel:
Weet hoeveel je verbruikt
Als je energieleveranciers wilt vergelijken, moet je eerst weten wat je precies verbruikt per jaar. Maar ook wat je nu per jaar betaalt. Pak daarom je laatste jaarafrekening erbij als je goed wilt vergelijken. Je kunt immers geen appels met peren vergelijken.
Prijsvergelijkers
Op internet zijn diverse prijsvergelijkers te vinden waar je snel en eenvoudig je verwachte jaarkosten kunt zien bij verschillende leveranciers. Je hoeft daar alleen je postcode voor in te vullen, je gezinssamenstelling en je verbruik. Daarom is het handig als je precies het verbruik van het afgelopen jaar weet. Vaak kun je dan ook diverse acties bekijken van de verschillende leveranciers.
Hier een lijstje met een aantal vergelijkingssites:
- Energieleveranciers
- Consumentenbond
- Pricewise
- Overstappen
- Independer
Welkomstbonus
Elk jaar kun je wel een welkomstbonus binnenhalen. Als je tenminste bereid bent om elk jaar over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Deze bonus kan soms wel oplopen tot € 250,- en dat is toch weer mooi meegenomen. Vergelijk dit ook wel met het uiteindelijk bedrag wat je jaarlijks aan energiekosten moet betalen. Soms kun je beter genoegen nemen met een lagere bonus, maar ook met lagere energiekosten. De welkomstbonus krijg je alleen als je je aanmeldt via die prijsvergelijker. Niet als je rechtstreeks via de leverancier aanmeldt. Overigens, deze bonus ontvang je vaak pas aan het eind van het contract, bij je jaarafrekening.
Bepaald of onbepaalde tijd
Je hebt verschillende soorten energiecontracten. Voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd. Meestal is dat voor 1, 2 of 3 jaar. Bij onbepaalde tijd heb je de vrijheid om over te stappen wanneer je wilt. Je ontvangt meestal geen welkomstbonus. Bij een bepaalde tijd dan zit je voor die tijd aan het contract vast. In dat geval kun je het beste een jaarcontract nemen, overstappen en opnieuw met een jaarcontract de bonus opstrijken.
Vaste en variabele tarieven
Bij het overstappen kun je kiezen uit vaste en variabele tarieven. Bij een vast tarief weet je exact waar je dit jaar qua kosten aan toe bent. Je loopt alleen wel het risico dat je te veel betaalt. Bij variabele tarieven weet je nooit waar je aan toe bent. Dat kan positief uitvallen, maar je kunt ook duurder uit zijn.
Doorgaans is een energiecontract met een vast tarief het voordeligst.
Grijze of groene stroom
Wil je een bijdrage leveren aan het milieu? Kies dan voor groene stroom. Dit kun je heel eenvoudig aanvinken bij de prijsvergelijkers.
Opzegtermijn
Een opzegtermijn is dertig dagen. Wil je overstappen, zoek dan vroegtijdig een nieuwe leverancier en meld je aan. Zet het desnoods in de agenda wanneer je weer moet zoeken naar een nieuwe leverancier. Als je wilt overstappen dan kies je een nieuwe leverancier en je meld je aan. Daarna wordt alles door de energiemaatschappijen zelf geregeld. Je hebt er weinig omkijken meer naar.
Voortijdig opzeggen
Heb je een contract voor bepaalde tijd en je wilt deze opzeggen? Dan kan de energieleverancier je een opzegvergoeding in rekening brengen.
Stap jij regelmatig over van energiemaatschappij?
Leestip: 10 energiebesparende maatregelen