De jaarafrekening van je energiemaatschappij valt weer in de bus. En in plaats van geld terug te krijgen moet je dit jaar flink bijbetalen. O, dat valt tegen en had je niet aan zien komen! Tijd om een wat maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat je volgend jaar wel geld terugkrijgt in plaats van dat je moet bijbetalen. In dit artikel geven we je 10 energiebesparende tips!
Tip 1: Tochtstrip
Nu het herfst is merk je het weer heel goed, de tocht die onder de deuren vandaan komt. Je krijgt het er rillerig van en je zet de verwarming een graadje hoger. Plaats tochtstrippen op de plaatsen waar veel tocht doorheen komt en je begint direct met energiebesparing. Denk bijvoorbeeld aan de tussendeur naar de gang, maar ook door de brievenbus komt veel toch naar binnen. En vergeet dan vooral de deur van de meterkast niet! Ook vanuit de meterkast komt heel veel tocht je huis binnen.
Tip 2: Smartphone opladen
Je gaat naar bed en je legt je smartphone op je nachtkastje aan de oplader. De volgende ochtend is de batterij weer vol en je kunt er weer een hele dag tegenaan. Als je je telefoon ’s nachts oplaadt dan hangt deze urenlang onnodig aan de oplader, een smartphone is immer als na 1 à 2 uur opgeladen. Daarom is het niet verstandig om je smartphone ’s nachts op te laden. Je kunt het beter overdag opladen en deze weer van de lader halen zodra het is opgeladen.
Ditzelfde natuurlijk ook voor een tablet.
Tip 3: Energiebeparende LED-verlichting
LED lampen zijn nóg beter voor het milieu en ook nog eens goedkoop in gebruik dan spaarlampen. Het is wellicht verstandig om je lampen in huis te vervangen. En heb je nog gloeilampen? Dan is het helemaal verstandig om deze allemaal te vervangen. Daarmee bespaar je niet alleen tientallen euro’s op je energierekening, maar draag je ook je steentje bij aan het milieu.
Tip 4: Zet apparaten uit
Als je een apparaat niet gebruikt kun je deze beter helemaal uitzetten, dus niet op stand-by. Dit zal je een grote energiebesparing opleveren. Een tip is om er een schakelbare stekkerdoos tussen te zetten zodat je op een eenvoudige manier het apparaat (bijvoorbeeld je tv) aan en uit kunt zetten.
Tip 5: Koelkast en vriezer
Een koelkast kun je beter niet naast het fornuis zetten, of een verwarming. Hoe hoger de omgevingstemperatuur is hoe meer energie het kost om de koelkast op temperatuur te houden.
Als je bijvoorbeeld een pan soep in de koelkast wilt zetten, laat deze dan eerst goed afkoelen. Het kost veel energie om voedsel te koelen als het nog warm is.
Maak je vriezer regelmatig schoon, want hoe dikker de ijslaag, hoe meer energie het kost. En maak dan ook gelijk de ventilatieroosters van de koelkast en vriezer schoon. Een dikke laag stof vermindert de koelende werking.
Tip 6: Opladers
Laat jij de oplader van je telefoon, tablet, elektrische tandenborstel, scheerapparaat, enz. ook altijd in het stopcontact zitten? Dat is natuurlijk veel handiger en het scheelt jou weer een handeling. Maar opladers die je altijd in het stopcontact laat zitten verbruiken toch energie. Haal ze eruit als je ze niet gebruikt en je begint gelijk met besparen.
Tip 7: Verwarming
Zet de verwarming niet hoger dan nodig. Je kunt ook een extra warme trui aantrekken of als je op de bank zit lekker onder een dekentje kruipen. Zet de verwarming een uur voordat je naar bed gaat of vertrekt lager. Het blijft nog wel een poosje lekker warm binnen.
Heb je nog een oude cv-ketel? Overweeg dan om deze te vervangen door een zuinigere ketel. Dit zou je ook een flinke besparing kunnen opleveren.
Tip 8: Besparende waterkraan
Wil je op een koude winterochtend ook niet onder de douche vandaan komen? Korter douchen bespaart toch enorm veel op je energierekening. En ook met een waterbesparende douchekop verbruik je minder water.
Tip 9: Radiatorfolie
Goedkoop en een simpele oplossing om te besparen op je energierekening. Plak radiatorfolie aan de achterkant van de radiator en daarmee creëer je een extra isolatie.
Tip 10: Stap jaarlijks over
Blijf jij jaar in en jaar uit bij dezelfde energiemaatschappij hangen? Het loont om jaarlijks over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Vaak krijg je ook nog eens een welkomstbonus. Dit levert je jaarlijks honderden euro’s op!
Hoe zorg jij voor een lagere energierekening?