Home Verlichting De voor- en nadelen van LED verlichting

De voor- en nadelen van LED verlichting

Door Marieke
LED-verlichting

Gloeilampen en halogeenlampen kun je niet meer kopen. Je hebt nu de keuze uit spaarlampen of LED lampen. Maar waarom zou je kiezen voor LED verlichting? We noemen diverse redenen, maar ook een paar nadelen.

Energiezuinig

Het allergrootste voordeel van LED-verlichting is dat het een zeer laag energieverbruik en een lange levensduur heeft. Het stroomverbruik is tot zo’n 90% lager dan andere lampen. Je bespaart daarmee flink op je energierekening. Heb je nog gloeilampen in huis dan is het heel verstandig om deze allemaal te vervangen door LED-lampen. Ook al zijn ze nog niet stuk. Het is even een aanschaf, maar je gaat het direct merken op je energierekening.

Gaat langer mee

Een gloeilamp gaat ongeveer 1000 uur mee, een spaarlamp al 5000 tot 10000 uur. De gemiddelde levensduur van een LED-lamp gaat maar liefst 35000 uur mee. Zo zit je niet vaak met een lamp die het alweer niet doet en je weer naar de bouwmarkt moet om een nieuwe lamp te kopen.

Worden niet heet

Gloeilampen en halogeenlampen worden enorm heet. LED-verlichting wordt bij lange na niet zo warm dan gloeilampen en halogeenlampen. Een LED-lamp is zuiniger en zet de meeste energie om in licht. Een gloeilamp zet maar 10% van de energie om in licht en de rest is warmteverlies. Een LED-lamp is dus veel minder brandgevaarlijk en ook nog eens veiliger voor als je ook kinderen hebt rondlopen.

Geeft direct vol licht

Een spaarlamp moet opwarmen voordat het vol licht kan geven. Erg vervelend voor als je direct genoeg licht wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan het toilet. Tegen de tijd dat de spaarlamp licht begint te geven ben je allang weer klaar. LED-verlichting geeft direct 100% licht! Zo hoef je nooit te wachten totdat je eindelijk eens iets kunt zien. En als je een LED-lamp uitdoet, gloeien ze ook niet na.

Goed voor het milieu

Door het lage verbruik stoot LED-verlichting ook nog eens minder CO2 uit. En dat is weer veel beter voor het milieu.

Minder giftige stoffen

Spaarlampen veroorzaken straling en kunnen gevaren met zich meebrengen voor mensen die gevoelig zijn voor licht of voor kwik. Een kapotte spaarlamp moet je dus direct bij het chemisch afval gooien. Een LED-lamp bevat geen kwik en is dus veel beter voor je gezondheid.

Flikkeren niet

LED-lampen flikkeren niet en zijn rustiger voor je ogen. Een spaarlamp gaat tientallen keren per seconde aan en uit. LED-lampen staan constant aan en daardoor flikkeren ze niet. Dat is rustiger voor je ogen en vooral merkbaar in ruimtes waar men geconcentreerd aan het werk is.

En dan nu de nadelen, want die zijn er ook.

Duurder

LED-verlichting isduurder. En alhoewel je dat snel weer terugverdient, je moet wel geld op je rekening hebben staan om de LED-lampen aan te schaffen.

Nieuw

De LED-lamp is al stukken beter dan enkele jaren geleden. Toch, met vernieuwd technologie zijn er nog wel dingen die nog niet helemaal goed zijn. Maar de wetenschap en techniek staan niet stil en de LED-lampen zullen in de komende jaren nog flink verbeterd worden.

Heb jij al LED-verlichting in huis?

 

Related Posts