Golfplaten en damwandplaten worden in de bouw veel gebruikt. Vooral op industrieterreinen kom je vaak gebouwen van damwandplaten tegen. Maar ook zie je golfplaten en damwandplaten veel in tuinen en bij doe-het-zelf projecten. Waar gebruik je golfplaten en damwandplaten eigenlijk voor? En wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten platen?
In dit artikel:
Damwandplaten om muren te bouwen
Damwandplaten zie je veel als muur bij gebouwen die goedkoop en snel gebouwd moeten kunnen worden. Ze worden daarom veel toegepast op industrieterreinen en boerenbedrijven. Damwandplaten zijn grote platen van metaal, die erg stevig zijn. Ze worden bevestigd om een metalen of houten frame. Daardoor is een gebouw heel snel op te bouwen. Bovendien blijven de kosten laag omdat je voor weinig geld een groot oppervlak kunt bedekken.
Golfplaten als dakbedekking
Golfplaten zijn anders dan damwandplaten. Ze lijken wel wat op elkaar, maar golfplaten hebben een golfpatroon terwijl damwandplaten andere patronen hebben. Damwandplaten hebben meetal scherpere vouwen en hoeken. Bovendien zijn de meeste golfplaten van kunststof. Ze worden veel gebruikt als dakbedekking. Dat zie je zowel bij bedrijven als bij thuisklussen: veel zelfgebouwde overkappingen en schuurtjes hebben een golfplaten dak.
Damwandplaten en golfplaten in de tuin
Zowel damwandplaten als golfplaten worden ook toegepast in de tuin. Je ziet damwandplaten bijvoorbeeld gebruikt worden om delen van de tuin wat te verhogen. De damwand dient dan als stevig beschot waardoor het hoogteverschil in stand wordt gehouden. Golfplaten worden veel gebruikt bij kleine gebouwtjes, zoals kippenhokken en schuurtjes. Maar je ziet ook dat doorzichtige golfplaten prima kunnen werken als een handige tuinkas.
Bijzondere vormen en structuren
Damwandplaten zijn er ook in andere vormen dan de ‘gewone’ versie. Er zijn bijvoorbeeld damwandplaten die eruitzien als rabat-delen. Het staal heeft zelfs een coating met houtnerf structuur. Zo kun je razendsnel een rabat-look realiseren zonder dat je met hout aan de slag moet. Bovendien heb je ook geen onderhoud aan de damwandplaten, wat vooral bij grotere oppervlakken heel fijn is. Naast rabat-delen zijn er ook damwandplaten die eruitzien als dakpannen of met een potdeksel look. Damwandplaten kunnen ook veel structuren hebben. Zo is de leder-structuur heel populair vanwege het wat vriendelijkere en zachtere uiterlijk.
Afwerking van golfplaten en damwandplaten
Als je golfplaten of damwandplaten gebruikt, moet je deze netjes afwerken. Zet je ze vast met spijkers of schroeven, dan kies je voor het gebruik van speciale afdekkende dopjes. Deze voorkomen dat er water door de gaatjes onder de wand lekt. Verder is het mooi om de zijkanten netjes af te werken. Daar zijn speciale afdekkende delen voor gemaakt, die er natuurlijk mooi bij passen. Zowel kunststof golfplaten als metalen damwandplaten kun je keurig afwerken zonder zichtbare naden of andere afwijkingen.
Mogelijkheden voor isolatie
Tegenwoordig is goede isolatie een must. Het is ook voor bedrijven belangrijk om te isoleren, om op die manier duurzamer te werken. Nu zijn damwandplaten en golfplaten van nature van koud materiaal, dat niet geïsoleerd is. Toch bestaan er tegenwoordig ook mooie platen die wél goed geïsoleerd zijn. Zo zijn er prachtige dakpanplaten die een goede isolatiewaarde hebben. Ook is het mogelijk om achter de damwandplaten of onder de golfplaten te isoleren met steenwol of ander isolatiemateriaal. Je kunt een kantoor van plaatmateriaal dus prima duurzaam maken door isoleren en vaak gaat dat nog eenvoudiger dan het isoleren van een stenen gebouw!
Damwandplaten en golfplaten zijn heel praktisch en worden veel gebruikt. Je kunt ze voor veel projecten toepassen, van grote gebouwen tot kleine doe-het-zelf projectjes. Bovendien is het plaatmateriaal er in heel veel kleuren, vormen en structuren. Er zijn mogelijkheden tot isolatie, waardoor het ook een behoorlijk duurzame optie is. Je vindt dus altijd een type plaat dat goed past bij het project dat je wilt realiseren.