Home Ruimte 7 tips voor het kiezen van een vloer

7 tips voor het kiezen van een vloer

Door Maxime

Toevallig verhuisd of verbouwd? Of interesse in een nieuwe vloer, maar heb je geen idee waar je moet beginnen, wat bij je past en welk materiaal nou het beste is? In deze post 7 tips voor het kiezen van de juiste vloer.

Tip 1: Locatie

Ga allereerst na in welke ruimte je een bepaalde vloer wilt leggen. Bedenk dan wat de eisen gaan zijn voor deze kamer. Zo zal je sneller een lekker tapijt in een kinderkamer leggen dan in de badkamer. En beter geen tegels in de kinderkamer maar wel in de badkamer. Natuurlijk gaat de keuze nog net een stapje verder. Want kies je voor tegels of misschien wel een gietvloer? En kies je voor laag of hoogpolig tapijt. Zorg dat je bepaalde eisen kunt wegstrepen. Op deze manier blijft het ideale over.

Tip 2: Warme vloer

Vloerverwarming. Onder de ene vloer kan het wel, onder een ander beter niet. Dit is een goede om te onderzoeken voordat je op jacht gaat naar een vloerverwarming. Vloerverwarming is heerlijk in de woonkamer. Kies altijd materiaal wat geschikt is voor vloerverwarming. Het ene materiaal is daar beter geschikt voor dan de ander. Vloerverwarming in slaapkamers is vaak niet nodig omdat de meeste mensen de voorkeur geven aan een koele slaapkamer, maar dit is natuurlijk persoonlijk.

Tip 3: Samenstelling van het gezin

Deze vraag is belangrijk: Wie wonen er in het huis? Want het gebruik van een vloer is voor een jong gezin heel andere koek als voor een ouder gezin. Lopen er ook nog huisdieren rond? Trippelen er dagelijks kattennageltjes rond over de vloer, word er speelgoed op gegooid en kan het rondom de keukentafel erg vies worden? Allemaal onderdelen waar je over na wil denken. Een valveilige vloer die krasbestendig is zou een optie kunnen worden.

Tip 4: Herrie

Woon je in een gehorig huis? Kom je buren tegemoet en kies voor een goed geïsoleerde vloer die voor minder geluidsoverlast zorgt. Wil je graag de akoestiek in het huis verbeteren? Dan kun je het beste kiezen voor een tapijt of een vloerkleed.

Tip 5: Duurzaamheid

Natuurlijk wil iedereen dat zijn of haar vloer jarenlang mooi blijft. Maar wist je dat er bepaalde vloeren zijn die garanderen langer mee te gaan dan een bepaald ander materiaal? Kies bijvoorbeeld voor PVC, vinyl of laminaat. Liever iets wat natuurlijker aandoet? Zoek dan in de hoek van hout, linoleum of wol.

Tip 6: Esthetisch

Natuurlijk snapt iedereen dat de vloer die je kiest een bepaalde stijl met zich meedraagt. Denk ook hier goed over na. Want omdat het oppervlak zo groot is, zal het de ruimtelijke sfeer enorm meegeven.  Het maakt in stijl wel degelijk uit of je gaat voor moderne tegels of voor een houten parket. Overweeg het ook zeker goed als je bepaalde meubels hebt staan die je graag nog behoudt.

Tip 7: Centjes

Natuurlijk kost het geld. Tenzij je jouw perfecte vloer ergens gratis (of goedkoop) op de kop kunt tikken. Je zult ongetwijfeld een budget in gedachte hebben. Bekijk wat er voor dat budget mogelijk is. Zo kun je ook al dingen afstrepen. Let er wel op. Er zijn vloeren die in aanschaf prijzig zijn, maar op de langere termijn langer goed blijven. En je hebt misschien wat goedkopere varianten die meer onderhoudt (onderhoudsmiddelen) vergen en eerder moeten worden vervangen. Kijk ook hoe je met jouw nieuwe vloer de energierekening kunt beïnvloeden. Alle kleine beetjes helpen!

Hoe ziet jouw droomvloer eruit?

Related Posts