Tegels eruit, groen erin. Zou luiden veel koppen van kranten, tijdschriften en internetpagina’s tegenwoordig. Dat is niet voor niets. Lange tijd is het de trend geweest om in de achtertuin zoveel mogelijk tegels aan te leggen. Makkelijk. Onderhoudsvriendelijk. Zeker waar, maar een tuin met zo goed als alleen maar tegels heeft ook nadelen. Belangrijke nadelen die beslist het overwegen waard zijn om een paar tegels eruit te halen en daar in de plaats planten of bloemen voor te planten. In dit artikel vertellen wij je er alles over.
In dit artikel:
Een betegelde tuin; de gevolgen hiervan
De hoeveelheid neerslag neemt toe en daarbij ook het aantal hoosbuien. Dat kan het riool vaak niet aan. Betegeling zorgt daarom voor extra wateroverlast in je tuin. Daarnaast houden al die stenen oppervlaktes veel warmte vast. Vooral in de stad ontstaan er zogenaamde hitte-eilanden, waar het in de stad een aantal graden warmer is dan in de buitengebieden. Vooral bij de zomerse warme temperaturen is de warmte een bedreiging voor de gezondheid van velen. Bovendien neemt ook de biodiversiteit af. Een betegelde tuin heeft immers niets te bieden aan vogels, vlinders, insecten en andere dieren.
Een groene tuin; waarom dan?
Als eerste zetten we eens een paar voordelen van een onverharde tuin met minder tegels en met meer planten en bloemen eens op een rijtje.
- minder wateroverlast
- minder hitte
- een gezondere bodem
- het grondwater wordt aangevuld
- geen verdroogde bodem
- minder paalrot
- meer biodiversiteit
- een betere luchtkwaliteit.
Een groene tuin; hoe doe je dat dan?
Wil je ook een groenere tuin met minder tegels? Wij geven je een paar tips.
Tip 1: minder tegels
Leg zo min mogelijk tegels in je tuin en zorg voor een aantal borders met planten of gras. Hoe meer groen, hoe beter het water kan wegzakken in de grond.
Tip 2: een regenton
Een regenton vangt het regenwater op. Sluit een regenton aan op de regenpijp, dit water kun je gebruiken voor om je tuin te besproeien. Bovendien is het zo dat het beter is voor je planten om het water te geven met regenwater, dan met water uit de kraan.
Lees ook: Een regenton aanschaffen; hier let je op!
Tip 3: grind
Grind of kiezels zijn waterdoorlatend. Bovendien zorgt het voor minder hitte dan tegels. Kies als alternatief voor tegels liever voor grind of split.
Tip 4: bredere voegen
Voor een strakke tuin wil je de tegels zo strak mogelijk tegen elkaar aanleggen. Ook is het mogelijk om de voegen te dichten met beton, zodat je geen last meer hebt van onkruid tussen je tegels. Het nadeel hiervan is dat het regenwater niet meer weg kan en kan zorgen voor wateroverlast. Een goede afwatering is dan beslist van belang. Voor een goede afwatering kun je het beste ietsje meer ruimte tussen je tegels laten, zodat het water weg kan lopen.
Tip 5: boompjes en struiken
Planten en bomen hebben veel water nodig en zuigen dus het grondwater op. Zet daarom een paar boompjes, struiken of fruitboompjes in je tuin.
Tip 6: een groene erfafscheiding
Tegenwoordig zie je veel schuttingen van hout. Prachtig, strak en modern. Voor het klimaat is het beter om een haag als erfafscheiding te plaatsen. De bladeren verdampen water en draagt daarom bij aan een koelere tuin. Bovendien kan het regenwater ook makkelijker wegzakken.
Tip 7: een vijver
Een vijver in je tuin zorgt er ook al voor dat het regenwater wordt opgevangen.
Lees ook: Planten water geven; hier let je op!