Home Gereedschap Alles wat je moet weten over bouwstofzuigers

Alles wat je moet weten over bouwstofzuigers

Door Joanne

Niet alleen professionele klussers, maar ook hobbyklussers kunnen veel plezier hebben van een bouwstofzuiger. Het maakt het opruimen na een flinke klus een stuk eenvoudiger. In het onderstaande artikel lees je meer over verschillende soorten bouwstofzuigers, de zogenaamde stofklasse en tips om jouw ideale bouwstofzuiger te kiezen.

Bouwstofzuiger vs reguliere stofzuiger

Een bouwstofzuiger is veel sterker dan een reguliere stofzuiger. De motor is krachtiger en ook de slang en zuigmond kunnen beter tegen een stootje. Daarnaast zijn bouwstofzuigers er speciaal voor gemaakt om grof vuil op te zuigen. Als je dat met een gewone stofzuiger zou proberen, zal het apparaat het waarschijnlijk al snel begeven. Dat is natuurlijk zonde! Bouwstofzuigers zijn verkrijgbaar bij allerlei bouwmarken en webwinkels. Kijk bijvoorbeeld naar het aanbod op Mastertools.nl. Op deze website koop je gereedschap en allerlei klusbenodigdheden van je favoriete merken.

Bouwstofzuigers voor droge stoffen

Bouwstofzuigers zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Om te beginnen zijn er stofzuigers die geschikt zijn voor droge stoffen. Dit type wordt ook wel een puinstofzuiger genoemd. Puinstofzuigers met zak zijn ideaal voor het opzuigen van fijnstof. De varianten zonder zak zijn voorzien van een bak waar gruis en (normaal tot grof) stof in wordt opvangen.

Bouwstofzuiger voor vloeistoffen

Daarnaast zijn er bouwstofzuigers waar je vloeistoffen mee kunt opzuigen. Denk aan water, modder of nat afval. Deze nat stofzuigers hebben een speciaal waterdicht reservoir en een sensor om te voorkomen dat het reservoir overloopt.

Alleszuiger

Onder de derde categorie vind je de nat en droog stofzuigers, oftewel de alleszuiger. Deze bouwstofzuiger kan zowel droog als nat vuil opzuigen. De ideale combinatie! Veel professionals kiezen dan ook voor deze combinatie stofzuiger.

Stofklasse van bouwstofzuiger

Let bij het aanschaffen van een bouwstofzuiger niet alleen op het type, maar ook op de stofklasse. Deze klasse geeft aan welk soort stof de stofzuiger kan opzuigen. De klassen worden aangegeven met de letters L (laag), M (midden) en H (hoog). Hieronder staat een korte samenvatting van deze drie stofklassen.

L-klasse: Laat maximaal 5% stof door. Geschikt voor simpele klussen met onschadelijke stoffen.

M-klasse: Laat maximaal 0,5% stof door. Geschikt voor alle bouwstoffen behalve giftige stoffen.

H-klasse: Laat maximaal 0,005% stof door. Geschikt om giftige stoffen op te zuigen.

Geschikte bouwstofzuiger voor jouw klus

Als je een bouwstofzuiger wil aanschaffen, moet je dus goed letten op het type en de stofklasse. Bepaal daarnaast of je een stofzuiger wil met of zonder zak en verdiep je in het exacte vermogen. Laat je bij twijfel goed adviseren door een professional.

Related Posts