Home RuimteTuin Een regenton aanschaffen; hier let je op!

Een regenton aanschaffen; hier let je op!

Door Marieke
Regenton vangt regenwater op en is goed voor planten, portemonnee en milieu

De ene periode in het jaar valt er te veel aan regen en is het overal in het land een behoorlijk natte boel. Maar steeds vaker hebben we ook te maken met het tegenovergestelde; droogte. In perioden van extreme droogte wordt er regelmatig aangeraden om zuinig te zijn met ons drinkwater. De adviezen luiden dan om voorlopig je auto niet te wassen, om korter te douchen en om geen zwembaden in de tuin meer te vullen. Maar in tijden van droogte snakt ook je tuin naar flink wat water. Voor je tuin heb je geen drinkwater nodig. Middels een regenton kun je regenwater opvangen en in tijden van droogte kun je je planten voorzien van dit water. Sterker nog, planten vinden regenwater veel lekkerder dan drinkwater. Ben je overstag en wil je een regenton aanschaffen? Dan is het verstandig om op de volgende 4 punten te letten.

Het opvangen van regenwater; de voordelen

Voor heel veel zaken in het rondom het huis kun je prima regenwater voor gebruiken in plaats van kostbaar drinkwater. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, je bent ook nog eens duurzaam bezig. Als je minder drinkwater gebruikt, hoeft er ook minder grondwater gewonnen en gezuiverd te worden. En dat is weer beter voor onze bodem en de natuur. Daarnaast is regenwater veel beter voor je tuin dan drinkwater. In regenwater zit geen kalk, wat in drinkwater wel zit. Planten in de tuin houden niet zo van kalk. Ook je ramen of je auto wassen met regenwater is een goed idee. Geen kalk betekent ook geen irritante strepen op je ruiten.

Natuurlijk hangt aan een regenton ook een prijskaartje. De meest eenvoudige modellen zijn al verkrijgbaar voor ongeveer 60 euro? Wil je een grotere, luxere of een regenton geheel in stijl van jouw tuin? Dan kan er zomaar een prijskaartje van 350 euro aan hangen. Na een aantal jaren gebruik zul je de kosten van de ton zeker terugverdienen. Maar je zult begrijpen dat het natuurlijk afhankelijk is van de prijs van de regenton, maar ook wat je je met het regenwater gaat doen.

#1 Capaciteit van de regenton

Voordat je naar de winkel rent om een regenton aan te schaffen is het verstandig om eerst het een en ander voor jezelf op een rijtje te zetten. In de eerste plaats is het goed om te bedenken wat je allemaal met het regenwater wilt doen. Wil je alleen je planten voorzien van regenwater? Of wil je er ook je ramen en je auto mee wassen? Daarbij is het ook van belang om te kijken hoe groot de oppervlakte van de tuin is. En met de oppervlakte bedoelen we de oppervlakte van de planten en het gazon. Tegels hebben immers geen water nodig.

Als je dat bepaald hebt, dan stem je daar het volume van de regenton op af. Hoe meer je met regenwater wilt doen, en hoe groter het oppervlak van je tuin, hoe grotere regenton je nodig hebt.

#2 Verschillende modellen

Als je denkt ‘ik ga even naar de bouwmarkt een regenton kopen’ dan kom je mooi bedrogen uit. De keuze is reuze. Niet alleen als het gaat om het formaat, maar ook als het gaat om het model of het materiaal waarvan de regenton is gemaakt. Ook wat betreft de kleur valt er nog heel veel te kiezen. Een groot assortiment heeft als voordeel dat er altijd wel een ton te vinden is die perfect bij de stijl van jouw tuin past. Er zijn normale modellen regentonnen, niets bijzonders qua uiterlijk, maar wel ontzettend praktisch. Je kunt ook voor een regenton gaan geheel in stijl. We zullen 3 bijzondere regentonnen uitlichten.

Kruik van terra cotta

De terra cotta bloempot kennen we allemaal wel. Maar wat dacht je van deze terra cotta kruik als regenton? Als je veel terra cotta kleuren in je tuin hebt, dan is deze regenton natuurlijk perfect. De vaas is voorzien van een kraantje waar je een gieter onder kunt plaatsen om water te tappen. Houd jij van aardse tinten in je tuin? Deze Griekse vaas is verkrijgbaar bij de Gamma.

Regenton wijnvat Houtlook

Ben je een wijnliefhebber? Dan is een regenton in de vorm van een wijnvat wat voor jou. Deze regenton is niet van hout gemaakt, maar van kunststof. De kleurvaste houtlook maakt dat je een klassieke en rustieke wijnvat in de tuin hebt staat. De wijnvat kun je bestellen bij de bouwmarkt.

Regenton met Plantenbak

We lichten er nog eentje uit. Deze regenton in vorm van een plantenbak maakt van je tuin één geheel. Met deze stijlvolle ton valt het helemaal niet op dat je een regenton in de tuin hebt staan. Ook deze prachtige regenton is verkrijgbaar in de bouwmarkt.

Lees ook: Je tuin in tijden van droogte; tips

#3 Aansluiten van de regenton

Het regenwater van het dak wordt via een goot langs de regenpijp de ton in gegeten. Indien mogelijk kun je de regenton het beste aansluiten op het dank van bijvoorbeeld het tuinhuisje. Bij grote daken loopt de ton al snel over en gaat het water alsnog het riool in. Kijk voor de aanschaf goed waar je de regenton wilt plaatsen. Geef bij voorkeur de ton ook een plek in de schaduw om algengroei te voorkomen. Daarnaast is het ook handig om te bepalen of de ton op een standaard geplaatst moet worden. Als je via het kraantje water in een gieter wilt tappen dan is het wel van belang dat er bijvoorbeeld een gieter onder past. Daardoor kan het van belang zijn om de ton hoger te plaatsen.

#4 Onderhoud van de regenton

Van belang is dat de ton goed wordt afgesloten met een deksel. Daarmee voorkom je dat de regenton een broedplaats voor insecten wordt. Niet alleen de ton moet goed onderhouden worden, ook de dakgoten. Ga daarom regelmatig de ladder op om je dakgoot schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat je het meest zuivere regenwater in de ton opvangt en niet alleen maar vuil en troep.

Lees ook: Optimaal bewateren met tropische temperaturen
Lees ook: Tuinmeubelen schoonmaken; zo doe je dat!

Related Posts