Home Klustips Plafond witten: 10 tips

Plafond witten: 10 tips

Door bouwsuper
Het plafond witten; zo doe je dat!

Het witten van een plafond is niet lastig, maar je moet het wel op de juiste manier doen. Ga jij binnenkort een plafond witten en kun je wel wat tips gebruiken om het mooiste resultaat te krijgen? Lees dan in dit artikel welke tien tips je kunt gebruiken bij het witten van het plafond en je krijgt het beste eindresultaat.

Tip 1: zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je echt gaat schilderen, haal je alle lampen uit het plafond (uiteraard eerst controleren of de lichtschakelaars uit staan!), dek je de meubels en de vloer af en controleer je of je genoeg ruimte hebt om je plafond te schilderen.

Tip 2: controleer de temperatuur in de kamer

Het mag niet te warm zijn in de ruimte waar je gaat schilderen, want dan droogt de verf te snel. Is het vrij warm in de kamer die je een likje verf wil geven, dan zorg je ervoor dat het wat afkoelt door de ramen open te zetten.

Tip 3: repareer eventuele scheuren in het plafond

Het is niet mooi om zomaar over scheuren heen te schilderen, want dit zie je zeker onder de verf. Voor je gaat beginnen met schilderen, werk je eerst de scheuren op het plafond weg. Dit doe je met speciaal voegmiddel.

Tip 4: behandel vocht- en roetplekken

Zitten er vocht- en roetplekken op het plafond? Dan behandel je deze plekken met speciale isolatieverf. Standaard verf werkt niet bij dit soort plekken, dus houdt hier rekening mee.

Tip 5: doe de klus in één keer

Het is belangrijk om het plafond in één keer te schilderen. Wacht je langer met het schilderen van een deel van het plafond, dan is de kans groot dat je dit aan het einde ziet.

Tip 6: begin altijd met de randen

Je begint niet zomaar in het midden van het plafond met schilderen, maar werkt altijd vanuit de randen. Dit doe je door de randen af te plakken met schilders tape en vervolgens met een ronde kwast aan de slag te gaan.

Lees ook: Het plafond schoonmaken doe je zo!

Het plafond witten; eerst goed afplakken

Tip 7: werk in vlakken

Je werkt het prettigst en het gemakkelijkst als je in (denkbeeldige) vlakken werkt. Maak de vlakken ongeveer 1 vierkante meter per keer, zodat je steeds een stukje verder kunt werken en je de klus ondertussen nog goed kunt overzien.

Tip 8: gebruik voldoende verf

Het is misschien verleidelijk om niet te veel verf te gebruiken en op deze manier geld te besparen, maar dit kun je toch beter niet doen. Zet je de verf te dun op het plafond, dan zijn strepen beter zichtbaar en is het eindresultaat minder mooi.

Tip 9: schilder altijd in de lengte

Door in de lengte te schilderen, is het schilderwerk extra netjes en het eindresultaat mooier.

Tip 10: laat de ruimte goed ventileren tijdens het drogen

Een veelgemaakte fout na het schilderen van een ruimte, is dat de ruimte in kwestie niet goed geventileerd wordt tijdens het drogen. Ventilatie is juist erg belangrijk, dus zet tijdens het drogen van de verf zeker een of meerdere ramen open om de ruimte goed te laten ventileren.

Lees ook: Wat is een spanplafond?
Lees ook: Verlaagd plafond maken in je badkamer

Related Posts

1 Reactie

Ferdinand Schneider 26 september 2018 - 09:30

Ik zou graag mijn plafond witten, maar ik houd ervan mijzelf goed voor te bereiden. Daarom vind ik dit artikel erg interessant. Goed om te weten dat de temperatuur niet te hoog mag zijn. Verder ga ik in de lengte schilderen.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.