Home Klustips Zelf LED verlichting aansluiten – zo doe je dat!

Zelf LED verlichting aansluiten – zo doe je dat!

Door bouwsuper

Steeds meer mensen vervangen hun standaard lampen met LED-verlichting. LED-verlichting brengt niet alleen vele mogelijkheden met zich mee, maar is bovendien duurzamer en dus goedkoper dan standaard verlichting. Wil jij ook LED-verlichting verwerken in je huis, maar weet je niet zo goed hoe je dit moet doen? Gebruik dan de verschillende stappenplannen in dit artikel om jouw huidige verlichting te vervangen door LED-verlichting.

TL-verlichting vervangen door LED-verlichting

Om TL-verlichting te vervangen door LED-verlichting, volg je de volgende stappen:

  1. Schakel de elektriciteit uit, het liefst door de hele groep uit te schakelen.
  2. Haal de bestaande TL-buis uit het omhulsel en verwijder ook de starter van de verlichting.
  3. Plaats de LED-starter die je bij de LED-verlichting hebt gekregen op de plaats van de oude starter en ontkoppel de VSA (alleen bij 60cm armaturen en HF armaturen).
  4. Plaats de LED TL-buis op de LED-starter en zorg ervoor dat de verlichting goed vast zit.
  5. Zet de elektriciteit weer aan en test of de lamp werkt.

Spaarlampen en gloeilampen vervangen door LED-verlichting

Het vervangen van spaar- en gloeilampen door LED-verlichting is niet lastig en dit komt simpelweg omdat je de lampen één-op-één kunt vervangen met LED-verlichting. Je checkt welke LED-lampen je nodig hebt voor een bepaalde lamp in huis, je schaft deze lampen aan en je vervangt de bestaande lampen door de elektriciteit uit te schakelen en de oude lampen te verwijderen. Het werkt in feite hetzelfde als het plaatsen van een nieuwe spaar- of gloeilamp, maar dan gaat het om een ander soort lamp.

Halogeenlampen vervangen door LED-verlichting

Net zoals spaar- en gloeilampen, zijn ook halogeenlampen één-op-één te vervangen door LED-verlichting. Je schakelt de elektriciteit uit, je verwijdert de oude lampen en je brengt de juiste LED-lampen op dezelfde manier aan. Let wel goed op dat je de juiste LED-lampen gebruikt, want anders werkt de lamp niet of is het licht van de lamp niet mooi. Twijfel je of je de juiste LED-lamp hebt gevonden in de winkel? Vraag dan om advies en je weet zeker dat je de juiste lamp in huis haalt.

Belangrijk: zorg er altijd voor dat de stroom van de lamp in kwestie uitgeschakeld is. Is de stroom niet uitgeschakeld, dan kun je een gevaarlijke en pijnlijke schok krijgen bij het uitdraaien van de oude lamp en het indraaien van de nieuwe lamp.

LED-verlichting plaatsen: het is een eitje

LED-verlichting heeft dezelfde aansluiting als veel andere lampen en hierdoor is het helemaal niet lastig om LED-lampen aan te sluiten. Let wel goed op dat je de juiste lampen koopt in de winkel, want hier kan het nog wel eens fout gaan. Koop je de verkeerde lampen, dan gaat het aansluiten namelijk niet goed en moet je weer opnieuw beginnen. Heb je – eventueel met behulp van een winkelmedewerker – de juiste verlichting gekocht, dan is het uiteindelijk aansluiten van de verlichting echt een eitje.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.