Home Wonen Het plafond schoonmaken doe je zo!

Het plafond schoonmaken doe je zo!

Door Marieke
Plafond schoonmaken

Het plafond schoonmaken; dat is nu niet bepaald een van onze favoriete klusjes. Het werken op een huishoudtrap is nu bepaald heel fijn en daarnaast werk je ook boven je macht. Vooral als je zelf wat kleiner van lengte bent. En elke keer dat trapje op en af is vermoeiend en bovendien is het risico op ongelukken ook groter als je steeds een trapje op en af moet. Toch is het soms nodig dat het plafond wordt schoongemaakt omdat er vuiligheid op het plafond zit, of omdat je schimmelvlekken ziet verschijnen. In dit artikel vertellen wij je hoe je het beste je plafond kunt schoonmaken.

Hoe vaak maak je een plafond schoon

Je loopt niet op het plafond. Er valt geen stof op het plafond. Je ziet er geen handafdrukken of. Een plafond wordt eigenlijk niet eens zo vies en het is niet nodig om een plafond vaak schoon te maken. Het is wel belangrijk om het schoon te maken als er (schimmel)vlekken op verschijnen. Wat wij nog wel als tip willen meegeven is dat je beter geen insecten op het plafond kunt doodmaken. Deze laten vlekken achter die je lastig kunt verwijderen.

Wat heb je nodig

Stap 1: Afdekken van onderliggende meubelen

Er zijn meubelen die van materialen zijn gemaakt die niet zo goed tegen water kunnen. Daarom is het van belang om eerst alle meubelen die niet tegen vuiligheid of water kunnen goed af te dekken. Het is nauwelijks te voorkomen dat er toch wat druppels naar beneden zullen vallen tijdens het plafond schoonmaken.

Stap 2: Raggen weghalen

Voordat je echt aan de slag gaat met een emmer water en een spons, haal je eerst met een plumeau alle spinnenraggen weg. In de hoekjes, maar ook rondom lampen, is voor spinnen een ideale plek om een flink web te weven.

Stap 3: Schoonmaken

Vul een emmer wat lauwwarm water en wat natuurlijk schoonmaakmiddel. Neem een spons en doop deze in het water en knijp het goed uit. Maak vervolgens met deze spons je plafond schoon.

Stap 4: Drogen

Laat het plafond drogen aan de lucht. Ga vervolgens nog alles na met een droge doek om het laatste vuil van het plafond te halen.

Wat te doen bij schimmel op het plafond

Tot nu toe klinkt het allemaal logisch. Maar het wordt een ander verhaal als je de eerste schimmelvlekken op je plafond ziet verschijnen. Vooral de badkamer is een kanshebber voor schimmelvlekken op het plafond omdat de badkamer een vochtige ruimte is. Hoe ga je dan te werk?

Om schimmel- en weervlekken op je plafond te verwijderen kun je het beste wat bleekmiddel in water oplossen. Denk er hierbij wel aan dat als bleekmiddel op stof terechtkomt je hierdoor witte plekken in het stof krijgt. Trek, als je met bleekmiddel op het plafond aan de slag gaat, eerst oude kleren aan. Verwijder ook alle handdoeken, washandjes, badmat en al het andere wat van stof is uit je badkamer.

Maak vervolgens de plafond schoon met bleekwater. Laat het vervolgens een poosje intrekken. Maak daarna het plafond nogmaals schoon met koud water. Droog je plafond met een oude, droge doek. De schimmel- en weervlekken zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Het is wel van belang dat het plafond wordt schoonmaakt zodra de eerste vlekken verschijnen. Schimmelvlekken breidt zich namelijk in raptempo uit.

LEESTIP: Plafond witten; 10 tips

Related Posts