Home Klustips Toilet ontstoppen: zo doe je dat

Toilet ontstoppen: zo doe je dat

Door bouwsuper

Als je te maken hebt met een verstopt toilet, wil je dit probleem het liefst zo snel mogelijk oplossen. Een verstopt toilet zorgt niet alleen voor (stank)overlast, maar kan bovendien gemakkelijker erger worden en op deze manier voor hoge reparatiekosten zorgen. Heb jij op dit moment te maken met een verstopt toilet en wil je dit probleem eerst zelf op proberen te lossen? Lees dan in dit artikel hoe je dit kunt doen. Door de stappen in dit artikel te volgen, heb je jouw verstopte toilet in een mum van tijd ontstopt.

Stap 1: probeer het eerst met de hand of met een ontstopper

Zie je een blokkade in de toiletpot zitten, zoals een flinke prop papier? Probeer het probleem dan eerst met de hand (en handschoenen!) op te lossen of gebruik een ontstopper. Zonde als je aan de slag gaat met allerlei middeltjes en hier lang mee bezig bent, als je het probleem ook zo op kunt lossen.

Stap 2: gebruik ontstoppingsmiddel

Als het niet lukt om de verstopping met de hand of met een ontstopper op te lossen, kun je ook altijd nog ontstoppingsmiddel gebruiken. Spuit het middeltje in het toilet, laat het een half uurtje inwerken volgens de handleiding op de verpakking en kijk of het toilet nu wel doorspoelt.

Stap 3: maak de zwanenhals van het toilet schoon

Ontstoppingsmiddel werkt meestal wel, maar ernstige verstoppingen worden soms niet opgelost met enkel een chemisch middeltje. Werkt ontstoppingsmiddel ook niet, dan kun je voor de zwaardere aanpak gaan. Draai de watertoevoer bij de spoelbak van het toilet helemaal dicht, schep de toiletpot leeg en draai de schroeven van de wc los. Nu kun je de pot verwijderen, maar doe dit wel voorzichtig! Draai de pot om en gooi deze leeg in en emmer en als er iets vast zit, haal je dit meteen los.

Stap 4: spoel de afvoer door

Heb je niet ontdekt dat er iets vast zat in de zwanenhals van het toilet, dan zit het probleem in de afvoer. Voer de druk in de afvoer wat op door er met een tuinslang water in te spuiten en wie weet krijg je de verstopping zo wel los. Dit doe je uiteraard wel voor je de toiletpot weer aan de muur hebt gemonteerd, want alleen dan kun je goed bij de afvoer.

Stap 5: gebruik een ontstoppingsveer

Lukt het niet om de verstopping te verhelpen met de tuinslang, dan koop je een ontstoppingsveer bij de doe-het-zelf winkel. De ontstoppingsveer gebruik je eigenlijk hetzelfde als de tuinslang, maar doe dit wel voorzichtig. Gaat er iets mis, dan kun je jouw toilet wel weggooien.

Geen succes? Raadpleeg een professional

Heb je alle bovenstaande stappen opgevolgd, maar zit je nog steeds met een verstopt toilet? Dan is het tijd om een professional in te schakelen. Door een loodgieter te bellen, weet je zeker dat de verstopping opgelost wordt. Vervelend en soms vrij prijzig, maar wel de beste manier om van ernstige verstoppingen af te komen. Ben je niet zo handig, dan raadpleeg je de professional als het ontstoppingsmiddel niet werkt. Ga in dit geval niet aan de gang met de zwanenhals of en ontstoppingsveer, maar bel meteen een loodgieter. Ben je niet handig en ga je wel aan de slag met de zwanenhals van het toilet, een tuinslang of een ontstoppingsveer, dan kun je de schade alleen maar erger maken.

Related Posts

1 Reactie

Kiki Wals 6 februari 2018 - 17:26

Het lijkt me een beetje vies om met mijn hand een toilet te ontstoppen! Nu zit ik thuis met een verstopte toilet en er is geen ontstopper hier om me te helpen. Daarom bel ik nu een loodgieter om het probleem snel op te lossen, en koop daarna een ontstopper.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.