Home Ruimte Ik wil een kookeiland

Ik wil een kookeiland

Door Maxime

Is een kookeiland voor jou een grote droom? Laat ‘m uitkomen, want ook als je (veel) minder ruimte tot je beschikking hebt is een kookeiland gewoon mogelijk.

Een keukeneiland kun je zo groot of klein maken als je wilt. Zolang je maar minimaal een meter bewegingsruimte rondom overhoudt. Dan kun je de kastjes nog goed opendoen en de apparatuur makkelijk bedienen. Een keukeneiland is sfeerbepalend in huis en een mooie manier om de keuken en een open eet- of woonkamer bij elkaar te trekken. Je kunt tijdens het koken gezellig bijpraten met je huisgenoten of gasten en er is fijn veel ruimte om met z’n tweeën in de keuken werken. Al helemaal al je er een plekje op bedenkt waar je aan een bar kunt zitten.

Welke vorm?

Eigenlijk is elke vorm voor een kookeiland mogelijk, afhankelijk van de ruimte en je wensen. Wil je een schiereiland, L-vorm, U-vorm of losse blokken tegenover elkaar? Leidend daarin is natuurlijk de vorm van de kamer en de hoeveelheid ruimte die je hebt, maar ook de aanwezigheid van water, gas en elektra. Wil je het spoeldeel in het keukeneiland? Houd er dan rekening mee dat er een wateraanvoer en -afvoer onder de vloer moet worden aangelegd. Liever het kookdeel in het eiland? Dan moet daar gas of elektra komen. Denk ook aan een afzuigkap; die kan boven het fornuis hangen, maar er bestaan ook afzuigsystemen die geïntegreerd worden in het kooktoestel.

Wil je een eet- of werkplek aan het eiland? Dan is een gasfornuis in het eiland niet de veiligste en handigste oplossing. En kies je voor een eetbar, zorg dan dat het blad genoeg oversteekt zodat je je benen eronder kwijt kunt. Ook een verrijdbaar keukeneiland is mogelijk; zo schuif je het eiland gewoon opzij als je even meer ruimte nodig hebt. In dat geval is het natuurlijk niet mogelijk om een fornuis of spoelgedeelte in het eiland te plaatsen. Geen verbouwplannen en toch een keukeneiland creëren? Plaats een of meerdere trolleys of werkbanken tegenover een bestaand aanrecht. Keukenspullen erop en klaar is je instant keukeneiland.

Voordelen van een keukeneiland

– Je hebt veel werkruimte en kunt met meerdere mensen tegelijk in de keuken werken.

– Je hebt veel bergruimte rondom.

– Het is een gezellige ontmoetingsplek.

– En een sfeerbepalend element.

Nadelen

– Je gebruikt meer meters dan bij bijvoorbeeld een hoekkeuken.

– Een keukeneiland is meestal open waardoor je rommel in het zicht hebt.

– Voor een spoelgedeelte en fornuis in het eiland moeten er leidingen onder de vloer worden aangelegd.

Ben jij al in het bezit van een keuken mét keukeneiland?

Related Posts