Home RuimteTuin Welk materiaal tuinmeubelen kies je?

Welk materiaal tuinmeubelen kies je?

Door bouwsuper
Materiaal tuinmeubelen

In tijden van weleer werden tuinmeubelen voornamelijk gefabriceerd in gietijzer in combinatie met marmeren bladen of wicker ontwerpen. Gietijzer en marmer zijn, behalve loodzwaar, ook nog eens erg kostbaar. Het natuurlijke riet waarvan wickermeubelen vroeger werden vervaardigd, is niet erg weersbestendig, en zou derhalve heden ten dage niet aangeraden worden als tuinmeubel. Gelukkig zijn er nu wicker tuinmeubelen verkrijgbaar van kunststof draad, die juist geschikt zijn om buiten te laten staan, en wordt daarmee gebruikt als dankbaar materiaal om een strak moderne of juist romantische of grillige vormen te bereiken.

Duurzame materialen

Tuinmeubelen als buitenobjecten moeten aan andere kwalificaties voldoen dan aan een doorsnee huiskamermeubel als een bank of een eettafel. Alleen al wat de weersomstandigheden betreft, moeten tuinmeubelen stootvast en betrouwbaar gefabriceerd worden. Belangrijke materialen voor stootvaste tuinmeubelen zijn daarmee teakhout, kunststof wicker en aluminium. Met deze materialen kan een breed scala aan ontwerpen worden vervaardigd. Teakhout moet als buitenmateriaal goed onderhouden worden. Bij jouw tuinmeubelexpert zijn diverse onderhoudsproducten verkrijgbaar. Door het aanbevolen onderhoud ter harte te nemen, heb je het langste plezier van je prachtige tuinmeubel.

Organisch of kunststof

Veel mensen die kiezen voor teakhouten tuinmeubelen, doen dit omdat het een organisch materiaal is en prachtige uitstraling heeft. Ondanks dat het af een toe wat onderhoud nodig heeft, is het een tijdloze soort waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Niet meer weg te denken in het huidige tuinmeubelaanbod zijn tuinmeubelen van kunststof, omdat ze laag in onderhoud en erg stootvast zijn. Wicker loungesets die opgebouwd zijn uit kunststof draad, hebben toch een natuurlijke uitstraling en de lage onderhoudsfactor. Omdat beide materialen ongeveer evenveel voordelen met zich meebrengen, hangt de uiteindelijke keuze waarschijnlijk af van het ontwerp van het tuinmeubel.

Wicker tuinmeubel

Aangenaam aluminium

Een ander stootvast materiaal dat lang meegaat, is aluminium. Dit materiaal wordt voor oneindig veel toepassingen gebruikt, en staat bekend om zijn lichtgewicht. Veel tuinmeubelen worden ook van aluminium gemaakt. Dit heeft als voordeel dat het meubel makkelijk verplaatsbaar is en ook niet geheel onbelangrijk: het roest niet. Er kan door middel van poedercoating, kleur aangebracht worden op dit materiaal. We zien in het totale aanbod bijvoorbeeld picknickunits uit één geheel, of aluminium frames die als skelet dienen voor een stoel met staaldraad. Over het algemeen wordt aluminium gebruikt voor tuinmeubelen met een moderne en trendy vormgeving.

Een zacht zitje

Omdat je graag ook comfortabel wilt kunnen zitten op zo’n mooi meubel, worden de bijbehorende kussens bij voorkeur vervaardigd van textilene. Dit is een buigzame, zachte stof, die gemaakt wordt van glasvezeldraad en polyester. In combinatie met waterafstotende binnenvoering, zijn de kussens hiermee zowel comfortabel als weerbestendig. En ook nog eens makkelijke schoon te houden. Kussens van dit materiaal zijn meestal inbegrepen bij het betreffende tuinmeubel. Omdat de meubelen zelf doorgaans langer meegaan dan de kussens, bieden veel tuinmeubelzaken nu ook vervangingskussens aan. Dit kan variëren van kussens voor tuinstoelen tot loungekussens tot zitkussens.

Kies het juiste materiaal

Zoals gezegd heb je voor echte tuinmeubelen echt stootvaste materialen nodig. Het zal soms verleidelijk zijn om tuinmeubelen van natuurlijk riet of bamboe te kopen, omdat het er erg mooi uit ziet. Hou er dan wel rekening mee dat een tuinmeubel van dit soort afgedekt moet worden als het weer extremer wordt dan dat je zelf buiten kunt zitten. En ondanks dat het een organisch materiaal is, zal het riet of de bamboe snel verweren. Ook de verbindingspunten in het meubel kunnen snel loslaten. Wat dat aangaat zijn meubelen van dit materiaal meer geschikt voor serres of andere ruimtes in het huis. Want het zou zonde zij als je na een paar regenbuien je meubelen niet meer kunt gebruiken.

 

Related Posts