Home Klustips Veilig het dak op met een rolsteiger

Veilig het dak op met een rolsteiger

Door bouwsuper
Rolsteiger

Van alle klussen in huis zijn de klussen aan het dak misschien wel het meest lastig. De normale gereedschappen als een hamer en schroevendraaier blijven in de kast, en het grof geschut wordt veelal naar buiten gehaald. Veilig werken is natuurlijk ongelooflijk belangrijk wanneer je aan het dak gaat werken. Werken op hoge hoogten brengt vele mogelijke gevaren met zich mee. En een ritje naar het ziekenhuis staat waarschijnlijk niet op de planning voor deze verbouwing. Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook op deze hoogten, veilig kunt werken?

Begin met de juiste (professionele) hulpmiddelen

Iedereen heeft wel eens hulp nodig. Is het niet van een professionele werker, dan wel van professionele support materialen. Bij een klus aan het dak begint het met een goede rolsteiger. Deze kun je namelijk flexibel inzetten. Het is veiliger dan een ladder en daarbij ook een stuk gemakkelijker te verplaatsen. Zo is het werken niet alleen een stuk gemakkelijker, maar ook een stuk vlotter.

Controleer de rolsteiger

Misschien heb je besloten een rolsteiger te huren, of misschien wil je liever je eigen Steigerkopen. Hoe je ook aan je rolsteiger komt, het is belangrijk om deze vooraf altijd te controleren. Voor alle rolsteigers geldt de Europese norm NEN EN 1004. Deze norm beschrijft de materialen, de afmetingen en de belasting veiligheid. Voldoet een steiger niet aan deze norm, dan is de kans groot dat dit niet veilig is. Gelukkig hoef je hier niet zelf naar te kijken. De controle van een rolsteiger wordt namelijk altijd uitgevoerd door een professioneel persoon; dit is nu eenmaal verplicht. Wel zo fijn natuurlijk, zo weet je namelijk zeker dat je rolsteiger goedgekeurd is en je veilig aan het werk kan gaan.

Professionele hulp

Het werken met een rolsteiger mag dan ook niet zomaar. Niet alleen moet de hele steiger gecontroleerd en gekeurd worden door een professioneel persoon; de steiger moet ook door een professional gemonteerd, gedemonteerd of omgebouwd worden. Deze professional houdt er rekening mee dat de steiger bijvoorbeeld altijd op platte grond moet staan, maar houdt ook het draagvlak en de kwaliteit van de ondergrond in de gaten. Daarnaast worden zaken als stroomleidingen, deuren, zonwering en andere mogelijke gevaren in het oog gehouden. Zo weet je zeker dat je veilig bent voor alle mogelijke risico’s.

Veilig aan het werk

Zodra de rolsteiger veilig is opgesteld is het natuurlijk ook belangrijk om veilig aan het werk te gaan. Zorg indien nodig voor specifieke werkkleding die eventueel ook een beschermende functie heeft zoals bijvoorbeeld handschoenen of een helm. Blokkeer de wielen en verzeker je van het feit dat de steiger stabiel staat. Zo kun je met een gerust hart aan het klussen gaan.

Related Posts