Home RuimteWoonkamer Een ophangsysteem maken met steigerbuizen voor planken

Een ophangsysteem maken met steigerbuizen voor planken

Door Anne
Een ophangsysteem maken met steigerbuizen voor planken

Waar enkele jaren geleden de onzichtbare dragers voor planken een trend waren, mag het interieur nu wat robuuster. Zo ook met ophangsystemen voor planken. Een plankdrager maak je gemakkelijk zelf met steigerbuizen en in dit artikel lees je hoe je binnen enkele stappen je eigen industriële plank maakt voor aan de wand in huis. 

Benodigheden

  • Steigerhouten plank (of ander hout)
  • 2 of 3 stukjes steigerbuis ter breedte van de plank (hoe langer de plank, hoe meer stukjes steigerbuis)
  • Afdekdopjes voor steigerbuis
  • Voetjes voor steigerbuis
  • Schroeven

De plank kiezen en bewerken

De plank kiezen en bewerken

Je begint met een plank. Hiervoor kan je een plank steigerhout gebruiken van de bouwmarkt. Je kunt kiezen voor een plank in een kleur of tint die je al mooi vindt, maar je kunt ook voor een simpele plank van vurenhout die je gaat bewerken. In de bouwmarkt kan je gebruik maken van de zaagservice om de plank direct op maat te laten zagen. Dat scheelt tijd en moeite! Vervolgens bewerk je de plank zoals je wilt. Je kunt de plank schuren, beitsen, waxen of gewoon zo houden. Maar net wat er in het interieur past.

Het ophangsysteem maken

Er is bijna niets simpelers dan dit ophangsysteem. Wat je hiervoor nodig hebt is twee, drie of vier stukken steigerbuis ter lengte van de breedte van de plank. Vaak is dit voor steigerhout ongeveer 20 centimeter maar meet dit zelf nog even na voor de zekerheid. Of je twee, drie of vier stukken buis nodig hebt is afhankelijk van de lengte van je plank. Hang een plank van anderhalve meter op ongeveer twee buizen. Hoe langer de plank is, hoe meer steunen je zult gebruiken. Ook heb je afdekdopjes nodig voor steigerbuizen. Je hebt evenveel doppen nodig als dat je buizen hebt. Vervolgens neem je hetzelfde aantal aan voetjes voor steigerbuizen.

Het ophangsysteem ophangen

Positioneer de plank. Bedenk hoe hoog en waar je de plank wilt hebben en teken vervolgens af waar je de dragers wilt. Plaats de dragers niet helemaal op de uiteinden, maar plaats ze een stuk of 20 centimeter vanaf de rand. Zo voorkom je dat de plank doorzakt of per ongeluk van de dragers af kan vallen. De voet voor je in de muur. Tip: gebruik je zwarte steigerbuizen? Gebruik dan ook zwarte schroeven of stip ze later aan met zwarte verf. Steek de steigerbuizen in de voeten die je op de muur hebt geplaatst en lijm deze vast zodat de buizen niet uit de voeten schuiven. Vervolgens dicht je de buizen met een dopje. Je kunt de plank op de dragers leggen en je ophangsysteem is klaar! De plank heeft een stoere robuuste uitstraling en zorgt voor een industriële sfeer in huis

Related Posts