Home Klustips Zelf het binnenklimaat in huis verbeteren

Zelf het binnenklimaat in huis verbeteren

Door Anne

Alhoewel het misschien niet iets is waar je dagelijks bij stil staat, is het van belang om eens te kijken naar het binnenklimaat in huis. Het binnenklimaat is van belang voor je eigen gezondheid en voor bijvoorbeeld de meubels in je interieur. Om het binnenklimaat in huis te verbeteren, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen.

De woning zelf luchten

Belangrijk is om je huis regelmatig zelf te luchten. Denk bijvoorbeeld aan het luchten van de slaapkamer, ook wanneer het buiten ijskoud is. Sla het bed open of hang je beddengoed naar buiten en zet het raam een uur open. Op deze manier voorkom je een muffe geur in je slaapkamer. Dit kun je ook doen in andere ruimtes in huis. Even de achterdeur open, een keukenraampje. Zorg voor genoeg ventilatie in huis! Het klimaat in huis bevorder je ook door bijvoorbeeld niet te roken en door regelmatig te stofzuigen.

Gebruik maken van een luchtontvochtiger

Is het klimaat in huis te vochtig? Dat kan. In een vochtig huis kunnen schimmels groeien die gepaard gaan met slechte geuren, schade aan uw meubels en nog erger: schade aan je eigen gezondheid. Een luchtontvochtiger is een apparaat dat je in huis kunt neerzetten. Meestal meet het apparaat de luchtvochtigheid. Wanneer je zelf de gewenste luchtvochtigheid instelt, past de ontvochtiger het klimaat hierop aan.

Een luchtbevochtiger gebruiken

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je huis juist te droog is. Een droge lucht kan zorgen voor irritatie aan de huid, ogen of bijvoorbeeld aan de luchtwegen. Het huis bevochtigen kun je doen door middel van een luchtbevochtiger. Ook dit is een apparaat dat na afstellen de juiste hoeveelheid vocht (of stoom) in huis blaast.

Binnenklimaattest uitvoeren

Voordat je een apparaat aanschaft, zou een onderzoek naar het binnenklimaat ook een uitkomst kunnen bieden. Door het onderzoek weet je waar je aan toe bent, of de lucht echt te droog of vochtig is en wat je daar zelf aan zou kunnen doen. Soms is het aanschaffen van een apparaat niet nodig of juist niet voldoende. Een onderzoek zou kunnen aantonen dat je het huis vaker kunt ventileren door middel van ventilatieroosters of juist beter moet isoleren, door bijvoorbeeld het plaatsen van isolerende zonwering.

Een gezond binnenklimaat in huis is bevorderlijk voor de woonruimte, je eigen gezondheid en je meubels. Wist je dat op kantoren met een goed binnenklimaat de productiviteit hoger is? Handig om te weten voor in je eigen huis wanneer je zelf weleens thuiswerkt.

Related Posts